Српска демократска странка је рођена на Петровдан 12. јула 1990. године, као посљедња формирана национална странка на простору бивше федералне јединице БиХ и утолико као реакција на пријетеће процесе настале у предвечерје распада бивше Југославије. Она је настала са свијешћу да српско национално питање јесте и демократско питање, и као такво, питање опстанка Срба на овом простору. 

Након рата, Српска демократска странка је била главни политички фактор очувања степена слободе и државности српског народа у БиХ, на темељу Дејтонског мировног споразума. 

Послије општих парламентарних избора 1998. године, иако највећа парламентарна странка, СДС прелази у опозицију. У власт се враћамо побједом на изборима 2001. године, а власт губи поразом на изборима 2006. године. Изборну побједу лијевих политичких снага су подржали разни фактори, али и одређене међународне институције и медијске куће.

Српска демократска странка је странка народне оријентације, окренута традиционалним, националним и културним вриједностима. Ми не подржавамо реформе ради реформи, него реформе које ће нашем народу донијети бољи живот и сигурнију будућност.

Ми смо странка континуитета, а досадашње програмске принципе модификујемо у складу са реалним политичким промјенама у Републици Српској и БиХ. Платформа Странке је заснована на политици за коју је СДС добијао већинску подршку народа у протеклом времену.

Српска демократска странка је саборна странка која ће интерес народа увијек држати изнад интереса странке или појединаца. Окупљаћемо све снаге у Републици Српској које се боре за очување демократије и слободе мисли, а против једноумља, које опет пријети демократији.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account