20.11.2023 17:19
Посланици клуба СДС –ПДП – Листа за правду и ред у Представничком дому ПС БиХ данас су покренули иницијативу за смјену Сташе Кошарца, министра спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, због насиља над женама.
 
У образложењу иницијативе стоји:
 
Насиље над женама у БиХ је распрострањено и не наилази на адекватан одговор институција и друштва. У жижу БиХ јавности тај проблем је дошао бруталним и свирепим убиствима у Градачцу, чиме црна серија нажалост није заустављена него је настављена убиствима жена у Живиницама и Сарајеву. У последње двије године у БиХ је убијено више од 20 жена. Анализа тих убиства је показале да су институције којима се жртва обраћала прије убиства остале нијеме на њене вапаје и упозорења. То је јасан доказ да је култура толерисања насиља над женама распрострањена и да се морају предузети хитне мјере на њеном елиминисању.
 
Јавно свједочење Сање Станковић, бивше супруге министра Кошарца, пред Истражном комисијом Представничког дома ПС БиХ о корупцији у правосуђу и породичном насиљу од стране њеног бившег мужа, као и одбијању институција којима се обратила да је заштите, јесте еклатантан примјер културе игнорисања насиља над женама од стране институција у БиХ. Такође, њено писмо које нам је свима упутила буди основану сумњу да министар Кошарац користи полуге политичке моћи како надлежне институције не би реаговале.
 
Институције у БиХ имају веома мали кредибилитет код грађана, прије свега због слабог интегритета и моралног кредибилитета одређеног броја људи који их представљају. Враћање повјерења у институције мора почети захтјевом за вишим стандардом моралних и стручних вриједности људи који се налазе на њиховом челу.
 
Имајући у виду све горе наведено, потписници ове иницијативе сматрају да Сташа Кошарац због повезивања са породичним насиљем, није морално прихватљив да буде на челу Министарства спољне трговине и економских односа и да врши функцију замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account