04.09.2012 00:00

Општински одбор Српске демократске странке (СДС) Бијељина захтева да Влада РС хитно мора да обезбиједи 50 милиона КМ за регистроване пољопривредне произвођаче како би се дјелимично санирало тешко стање у пољопривреди РС након суше која је проузроковала штету већу од милијарду КМ.

Влада РС није предузела скоро никакве кораке како би се ублажила штета пољопривредним произвођачима, с обзиром да су недовољне мере Владе РС о пролонгирању дуга за минерално ђубриво до марта и пролонгирање на годину дана грејс период, уз плаћање камате.

Подржавамо захтеве удружења пољопривредних произвођача и сточара РС да се, између осталог, уведу диференцирана стопа и плави дизел, али сматрамо да је искључива одговорност за стање у пољоприрведи у РС на Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, а не Савет министара.Уколико постоји намера да надлежност републичког ресорног министарства пређе на државни ниво, што би било преношење надлежности, то СДС неће подржати јер сматра да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде мора остати у надлежности ентитета.

Позитиван примјер бриге о пољопривредницима показала је Србија, која је донела одлуку о издвајању 160 милиона евра у оквиру мера помоћи српским регистрованим пољопривредним произвођачима и субвенционисали 76 динара по литри дизел горива. Влада РС би требало да субвенционише пољопривредним произвођачима 1,5 КМ по литри горива, а не да се чекају процедуре за плави дизел.

Информативна служба


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account