17.03.2012 00:00

Српска демократска странка сматра дрском одлуку Одбора јавног РТВ система БиХ о повећању РТВ таксе и предложиће промјену закона у циљу укидање РТВ таксе као начина финансирања јавних емитера.

Јавни емитери у БиХ су се већ одавно претворили у директне политичке инструменте партија на власти у ентитетима и нису сервис свих грађана.

Зато би јавни емитери требали да буду финансирани средствима из буџета, а не из из већ испражњених џепова грађана.

За паре које су присиљени да дају, грађани не добијају квалитетан програм и објективне информације, него говор мржње и стално подстицање међунационалних анимозитета, који треба да замагле лош рад власти и све теже преживљавање.

Како се од средстава која плаћају грађани у РС финансира и ФТВ и БХТ, недопустиво је да у РС судови по аутоматизму доносе пресуде о наплати РТВ таксе и врше пленидбу, а да се то не дешава у ФБиХ гдје Хрвати бојкотују плаћање, а Бошњаци у великом броју избјегавају ту обавезу без последица.

Према садашњем стању, једино су грађани РС присиљени да директно плаћају рад јавних сервиса који отворено раде против њихових интереса и Републике Српске.

РТРС је, уз помоћ ментора споља, претворен у сервис СНСД-а још у вријеме када је ова странка била у опозицији. Неприхватљиво је да сви грађани РС финансирају необјективно информисање у којем нема простора за критику актуелне власти.

Покушај задржавања оваквог стања био би и реизбор актуелног директора РТРС Драгана Давидовића на трећи узаступни мандат што би било и драстично кршење закона и награда за лојалност актуелној власти.

СДС упозорава да је законом предвиђено да директор РТРС-а не може бити изабран на више од два мандата .

Давидовић је и најодговорнији за слаб програм РТРС-а, који је упркос обилном финансирању из џепова грађана, по мјерењима гледаности далеко испод приватних РТВ станица које се саме финансирају

Информативна служба СДС.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account