22.03.2020 18:05
Представници Општинског одбора СДС-а Рогатица данас су у Старом Броду положили вијенац и прислужили свијеће на мјесту страдања више од 6.000 српске нејачи на данашњи дан, на Младенце 1942. године.

"Иако је страшни усташки злочин био скриван од јавности дуже од пола вијека, одмах по попуштању стега комунизма потомци старобродских жртава почели су обиљежавати овај догађај и ово мјесто. Поштујући сложену ситуацију изазвану пандемијом корона вирусом одлучили смо да се не окупљамо у већем броју, али ни по коју цијену нисмо хтјели дозволити да Младенци прођу а да не положимо вијенац на спомен-обиљежје. Усташки зложин јесте трајао данима, али највећи број жртава побијен је баш на овај православни празник и на ово се морамо подсјећати без обзира какве су околности у којима живимо" рекао је предсједник ОО СДС Томислав Пухалац.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву под називом "трио" са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ како би остварили свој циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини. Током офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Италијани су блокирали вишеградску Ћуприју, усташе су збијег дотјерале до набујале Дрине, а покољ који је трајао данима згрози је чак и њемачке војнике.

Након 2. свјетског рата злочин је пажљиво скриван и заташкаван, а цијели крај је пасивизиран до мјере да је свега неколико домаћинстава остало овдје да живи. Основни разлог томе лежи у чињеници да су бројни његови учесници касније постали високи комунистички функционери.

Колективно сјећање није угашено упркос протоку времена, јер скоро да нема презимена из цијеле Сарајевско-романијске регије а да нечији предак није овдје пострадао.

Историјска неправда, барем у погледу сјећања на жртве и мјесто страдања, полако се исправља. Прво је изграђено спомен обиљежје, затим и капела на чијим зидовима су исписана имена страдалника, онда звоник и велики крст који доминира овим крајем. Прошле године изграђен је и музеј, а фигуре утопљеника у Дрини су права умјетничка дјела. О овом догађају данас постоје бројни документарни филмови и писана дјела, а сама судбина је хтјела да буду забиљежена и свједочења преживјелих који данас нису више међу нама.

У делегацију ОО СДС Рогатица у Старом Броду биле су још и предсједнице Актива жена и Младих Нада Михајловић, Јелица Јагодић и члан ОО Предраг Спајић. Михајловићева је подсјетила да ово мјесто посебан значај има за жене, јер су ту забиљежени невјероватних примјери херојства српских дјевојака које су облачиле на себе дјевојачко рухо, хватале се по двадесетак њих за руке и скакале у набујалу Дрину, бјежећи у смрт да их усташе не би обешчастиле. Јагодићева је позвала младе генерације да ту долазе на обавезан час српске историје, а Спајић, који је редован ходочасник на многим догађајима што славе нашу прошлост, позвао је општинске и власти Републике Српске да не заборављају ово мјесто.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account