27.08.2022 09:07
Након што је изнио тврдњу да је Универзитетско клинички центар РС у рангу најбољих у свијету, његов в.д. директор Владо Џајић би требао набројати које су клинике у том рангу у лијечењу користиле индустријски кисеоник, умјесто медицинског запошљавале немедицински кадар и држави остале дужне 88 милина КМ.
 
Казао је ово проф др сци мед Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС, истичући да је Џајић своје тврдње треба поткријепити аргументима.
 
„Изговорене су велике ријечи, а често се великим ријечима неке ствари и прикривају. Велике ријечи би требало поткријепити аргументима, на доказима заснованим чињеницама као сто су нпр. клинички исходи, хуманистички исходи, стопа смртности, стопа болничке инфекције, параметрима квалитета и безбједности здравствене заштите, мјерења корисности, правима пацијената, процјеном здравствених технологија, анализом поређења са другом сличном институцијом, стопом нежељених догађаја, бројем тужби пацијената... Наравно да се у овом тексту не можемо бавити свим овим индикаторима, али ћемо се позабавити одмах након промјене власти у Републици Српској“, наводи Станић.

За сада ћемо се, додаје он, задовољити постављањем неколико питања која могу дати одговор на навод да је данас наш УКЦ РС у рангу најбољих у свијету:
 
- Да ли они "најбољи у свијету" утроше 100 милиона евра кредита + Кореја 1, Кореја 2, Кореја 3, велики број осталих кредита, а да Клинике за гинекологију и акушерство, Клиника за инфективне болести остану углавном онакве какве су и биле?!?
 
- Да ли те најбоље свјетске установе реновирају централни блок у коме је смјештена већина пацијената, а да не ријеше питање климатизације, вентилације, хлађења и пречишћавања ваздуха ( ХЕПА филтери )?!?
 
- Да ли је утрошком стотина милиона средстава ријешено гријање УКЦ РС, а у пројекту је била нова топлана - енергана да грије УКЦ и да у зимском периоду производи електричну енергију?!?
 
- УКЦ РС дио на Паприковцу изграђен је прије 40 година и тада су уграђени алуминијумски прозори, а сада су након реконструкције уграђени су пластични иако су у пројекту били алуминијумски?!?
 
-У  главном пројекту је била фасада од стаклене вуне због противпожарне заштите, а ипак је стављена стиропорска фасада ?!? Да не говоримо шта би се десило у случају пожара!!!
 
- Колико је изведбени пројекат измијењен у односу на главни, јер је рађен без надзорног органа, што вас је упозоравао ЕИБ!!!


 
- Да ли је иједна "свјетска клиника" користила индустријски кисеоник у лијечењу својих пацијената?!?
 
- Да ли се у "најбољим свјетским клиникама" пацијенти са психичким обољењима смјештају у бараке старе 50 година, са ризиком избијања пожара и условима таквим да здравог смјестиш 15 дана, изашао би болестан ?!?


Наравно, средстава има довољно за гаражу, аути су пречи од пацијената!!!
 
- Да ли "најбоље свјетске клинике" дугују држави 88 милиона КМ, а само у периоду од 31.01.2019 - 31.01.2022 године тај дуг је повећан за скоро 40 милиона марака!!!
 
- Хвалите се запошљавањем преко 1 000  нових радника у УКЦ РС, а не наводите колико је међу њима немедицинских радника, од којих пацијенти немају велике користи!!!
 
- Да ли на "најбољим свјетским клиникама" бестрага нестане огромна количина заштитних маски???
 
- Да ли најбољим свјетским клиникама законодавац ( Министарство здравља и социјалне заштите) пропише обавезну сертификацију, а да оне раде несертификоване?!?
 
- Да ли смо стопу смртности од ковида 19 упоредили са најбољим свјетским клиникама?!?
 
Станић поручује да се до правих одговора на ова питања може доћи тек након промјене власти.
 
„Могло би се ићи овако са питањима у недоглед, ова, али и десетине других траже одговоре!!! До правих одговора можемо доћи тек након промјене власти, подвлачењем црте, утврђивањем појединачне и поименичне одговорности, санкционисањем одговорних!!! То је важно да након таквог исхода и одговорности они други који дођу не помисле, а камоли да нешто слично ураде“, истакао је Станић.

 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account