04.09.2022 18:04
Пракса ове власти да локалне заједнице у Републици Српској дијели на подобне и неподобне, на плаве и црвене, мора престати, поручио је  Маринко Божовић, носилац листе СДС за Народну скупштину Републике Српске из ИЈ8.
 
Он је казао да се приоритети приликом расподјеле средстава локалним заједницама са републичког нивоа требају правити на основу ефеката који ће направити за становнике, а не на основу партијских књижица.
 
„Као начелник општине Источна Илиџа сам се сусрео са много нелогичности, проблема и ствари које су лоше законски дефинисане и које је потребно промијенити да би Српска била боља и праведнија. То је оно за шта ћу се ја и СДС залагати након побједе на изборима“, навео је Божовић.
 
Он је поручио да локалним заједницама мора вратити много већи дио новца који држава на разне начине прикупи на њиховој територији.
 
„На основу промета предузећа у Источној Илиџи по основу ПДВ у буџете на ентитетском и државном нивоу  слило се преко 80 милиона КМ.  Од тог износа општина добије само два ипо милиона. Такав принцип треба промијенити када је у питању не само коефицијент ПДВ него, него и расподјела процента пореза на лична примања и пореза на добит“, казао је Божовић.
 
Он сматра да је потребно преписати позитивна рјешења из Србије која су регулисала ову област.
 
„ У Србији се тако 75 одсто средстава која се убирају на основу пореза на лична примања враћа локалној заједници, док у Српској имамо обрнуту ситуацију гдје локална заједница добија свега 25 одсто“, указао је Божовић.
 
Слађана Јашаревић, кандидат СДС за посланика у НСРС из ИЈ8, је поручила да да Републици Српској нико не може ништа ако буде економски јака и ако буде сачувала своје становништво.

 
„Имамо ресурсе али они који располажу њима то не раде у користи свих нас. Српска и њени становници би могла да живе много боље да се ти ресурси не распарчавају и предају богатим фамилијама“ , напомиње Јашаревић.
 
Она истиче да стварање друштва са оволико друштвене неправде није била идеја људи који су кренули у стварање Републике Српске.
 
„Нико никоме не смије бити слуга. Свака породица у овој земљи мора бити испоштована колико ради и привређује“, каже Јашаревић. 
 
Она је указала на проблем да у неким локалним заједницама није доступна основна здравствена заштита.
 
„Пале које нису мала општина већ пет година немају педијатра. Многи становници немају новца да плаћају прегледе у приватним амбулантама. Због чега се нама од плата одбијају велике паре ако немамо основну здравствену заштиту за нашу дјецу. У општини већ пет година само сљежу раменима а до сада су могли платити специјализацију љекарима и ријешити овој проблем“, истакла је Јашаревић.  

 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account