04.10.2022 18:08
СДС и ПДП траже од Централне изборне комисије БиХ отварање врећа и поново пребројавање гласова за предсједника Републике Српске, Народну скупштину РС и Парламентарну скупштину БиХ. Због бруталне изборне крађе ће организовати протесте у Бањалуци у четвртак.
 
Јелена Тривић је истакла да она, која је била кандидат за предсједника, неће одустати од овог процеса.
 
- Ићи ћемо до краја да се испоштује народна воља. Нисам покрадена ја, покраден је народ Републике Српске. И сада ја треба да честитам некоме зато што је покрао народ? Нећу да честитам крађу. Читав мој политички ангажман је ишао у правцу да се против крађе борим. Немамо ни времена на конференцији за медије да набројимо све крађе, али све ћемо предати ЦИК-у и тражити отварање врећа. И још нешто, битно: због оног момка којег сте данас могли видјети у медијима да својим животом брани изборни резултат, ја немам право да одустанем. А знам да је таквих људи било на стотине, који су претрпили терор мафије јер су у неким срединама избори личили на ратно стање. Нећу одустати,  ићи ћу у овом процесу до краја, заједно са сви овим људима – рекла је Тривићева.
 
Милан Радовић, замјеник предсједника СДС,  је казао да је очигледно да су записници преправљани и да су уписиване 0 за кандидате опозиције  и да за то постоје докази.
 
Доказано је, истиче Радовић,  да  процес бројања и уноса на изборима није добар.
 
„Поред тога бирачких одбора није дозвољено сликање записника. На једном бирачком мјесту на којем је регистровано 368 гласача , СНСД добио 539 гласова. На бирачком мјесту у Карановцу Тривићева је имала 160 гласова, а уписано је 0–  ", нагласио је Радовић.
 
Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је за позицију предсједника Републике Српске за сада избројано 35.000 неважећих гласачких листића, а да је било десетине гласачких мјеста гдје Јелена Тривић наводно није имала нити један глас, те стотине гласачких мјеста на којима је била нереална разлика између Тривићеве и кандидата владајућег режима:
 
- Овдје се радило о изборној крађи која се мјери од 70 до 100 хиљада гласова. Како се није десило да на неком бирачком мјесту Додик има нула гласова? Ми хоћемо само истину. Ми ћемо сутра ЦИК-у предати наш захтјев за поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима за ниво предсједника Републике Српске и на бази тога тражити да се понове избори за тај ниво. У четвртак ћемо због бруталне крађе организовати протесте, те се у 18 часова окупљамо у парку “Младен Стојановић“, а у 19 часова смо на Тргу Крајине – поручио је Бореновић.

 
 „У име СДС тврдим да смо апсолутно спремни да идемо до краја и истине јер нас она једина занима. Имамо стотине притужби на много бирачких мјеста широм Српске и сасвим смо сигурни, јер имамо такве доказе, да овај изборни резултат није поштен“, поручио је Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС.
 
Он је истакао да чланови бирачких одбора и посматрачи  морају бити спремни, у случају да су кршили закон и нису савјесно обављали свој посао, да ће кривично одговарати.
 
Дарко Бабаљ, посланик СДС у НСРС је упитао како то да је напрасно десет хиљада људи ослијепило у Републици Српској и тражило потврду офтамолога пред изборе.
 
„Само у Добоју смо имали двије ипо хиљаде таквих случајева, како би их они који су око Обрена Петровића могли уводити да гласају умјесто њих. Позивамо грађане Републике Српске да дигну свој глас против режима који је све ово урадио“, казао је Бабаљ и додао:
 
„Наша кључна порука је да смо свјесни са ким имамо посла. Оно што ми желимо истаћи је да ми нећемо одустати и да им ово неће проћи. Нећемо пристати на неко до освојених гласова долази страхом као што је то било сада у Добоју, Приједору, Зворнику, Мркоњић Граду и осталим градовима. Ако будемо ушли у тај шаблон понашања то неће бити добро за Републику Српску“.  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account