01.11.2022 19:09
Представници опозиционих странака позвали су данас грађане Републике Српске на мирни протест испред зграде РТРС који ће се сутра бити одржан у Бањалуци. На прес конференцији у Бањалуци су поручили да изборна крађа не смије проћи и да сви који су у њој учествовали требају бити санкционисани.

Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а и кандидат за предсједника Републике Српске на протеклим изборима, поручила је да протести опозиције неће стати.
 
- Наш захтјев је жалба ЦИК-у и Апелационом вијећу Суда БиХ, али и захтјеви са претходних скупова. Рад правосуђа и процесуирање оних који су учествовали у крађама на изборима. Бројни су дозаки, а нема ни једног епилога. Са тим нећемо стати. Какву год донијели одлуку Апелационо вијеће, неће бити “појео вук магарца” и ником ништа. Да неко отме народну вољу и да ми станемо, то гледамо, сједнемо. Тај филм нећете гледати. Ми нећемо стати – каже Тривићева.
 
Тривићева је, пред сутрашње протесте испред РТРС-а, рекла и да остаје и захтјев према РТРС-у за објективно извјештавање и да престану етикетирати све људе који другачије мисле од режима.
 
- Нисмо етикетирали никога са РТРС-а, именом и презименом, иако знамо ко су људи који су креатори лажних вијести. То нису сви радници и новинари РТРС-а, али један дио људи које ми знамо јесте, а нисмо рекли имена, јер не желимо да пролазе оно што ми пролазимо, али немојте мислити да нећемо почети. Ко је направио лажну вијест од 10 наводних америчких милиона ?

РТРС сазнаје са неког лажног портала. И лијепи мени и мојој породици етикету и свим овим људима по разним основама. Шта мислите да позовемо да им се вјештаче њихови телефони да видимо ко им шаље те инструкције ? Из којих комитета, канцеларија, из СНСД-аи њихових кабинета који им шаљу те информације. То нису новинари који су учили објективно извјештавање – закључује Тривићева.Милан Радовић, замјеник предсједника СДС, осврнуо се на интервјуе предсједника ЦИК, Суада Арнаутовића, који је рекао да данима након избора није имао резултате са свих бирачких мјеста.
 
- Он сам је изјавио да је процес контаминиран.  Рекао је и да од другог до осмог  октобра није имао информацију са свих бирачких мјеста око резултата гласања. Можете замислити какво је стање када ЦИК није могао доћи до тих података и ти записници нису дошли тамо гдје по закону морају доћи. Само те чињенице су биле довољне да се донесе одлука о поништењу избора - наводи Радовић.
 
Подсјетио је да је Арнаутовић рекао и да Додикова разлика 16.000 гласова, а да је тамо унесено 29.000.
 
- Тражимо истину, вршићемо константан притисак. Како ући у нове изборе, са овим нивоом повјерења? 80 хиљада гласова је спорно без утврђивања и отварања врећа.   Цик је морао до објави колико недостаје гласачког материјала, колико је неважећих листића и који је доминантно кандидат на таквим листићима - казао је Радовић.
 
Он је истакао да режим етикетира сваког ко другачије мисли и да у томе учествује РТРС.
 
- Јавни сервис РТРС је медиј који сви ми плаћамо. То је и наш медији и сви полажемо једнака права на објективно извјештавање - поручио је Радовић.
 
Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је одлука на одлуку ЦИК-а о утврђивању и објављивању резултата  очигледно донијета под неким притиском, те да је зато, путем ЦИК-а, поднијета жалба са иницијативом за поништење избора Апелационом вијећу Суда БиХ.
  
Представник Листе за Правду и ред Небојше Вукановића, Милан Савановић, позвао је грађане да се придруже сутрашњем протесту испред РТРС-а и заједно са представницима опозиције изразе свеприсутно незадовољство необјективним извјештавањем јавног сервиса.
 
 
  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account