11.12.2022 18:43
Скупштинa Српске демократске странке данас је усвојила измјене Статута СДС које дефинишу да странка буде много оперативнија, бржа, енергичнија и којима је и поједностављена структура странке, изјавио је Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС, након засједања Скупштине СДС које је одржано у Бијељини.
 
Миличевић је у обраћању новинарима казао да ће измјене Статута омогућити да странка постане оперативнија на терену.
 
„Формирају се оперативни штабови на нивоу Предсједништва СДС, на нивоу општина и градова које ће чинити оперативци који познају сваког човјека и сваки мјесни одбор. Такви тимови постају изборни штабови у вријеме изборне кампање“, појаснио је Миличевић.
 
Он је казао да је, између осталог, Скупштина СДС данас усвојила и један од ранијих захтјева Актива жена СДС да 40 одсто жена буде у свим органима странке, гдје год је то могуће.
 
Поред тога, додаје да је, Скупштина СДС прихватила оставке бившег предсједника СДС Мирка Шаровића и Предсједништва СДС који су дали оставке.
 
„Тако је потврђено оно што је Главни одбор учинио 26. новембра у Бањалуци, а то је да је в.д. Предсједништва, тим који сам ја предложио, и да су они ти који са којима ће СДС кренути у унутарстраначке изборе и који ће водити странку у политичком раду“, рекао је Миличевић.
 
Наводи да је измјенама Статута СДС сада предвиђено да странака има три потпредсједника и да ће СДС имати много ефикаснију структуру Предсједништва СДС.


 
„За разлику од ранијег периода када је предсједник странке предлагао све чланове Предсједништва СДС сада по аутоматизму у Предсједништво улази предсједница Актива жена СДС, Младих СДС, предсједник Главног одбора и три потпредсједника странке које бирају регионални одбори, а то су изборне јединце за ниво Парламента БиХ.  Дакле седам директно улази у Предсједништво СДС, а осталих осам предлаже предсједник странке и даје то на усвајање Главном одбору СДС“, појаснио је Миличевић и додао:
 
„Сматрам да ће Статут са овим измјенама бити одлична подлога за провођене унутарстраначких избора чији се завршетак очекује у мају када ћемо имати изборну скупштину СДС у новом сазиву гдје ће бити изабран предсједник СДС, Главни одбор, а касније и други органи странке“.
 
Миличевић је изразио очекивање да ће се позитивна атмосфера са Скупштине СДС пренијети на терен и људе у мјесним одборима.
 
„То ће дати нови квалитет, нову енергију и нове људе уз уважавање људи који су из категорије оснивача странке који ће такође у органима странке имати своје запажено мјесто“, рекао је Миличевић.
 
Поручује да је СДС потребан директнији и близак контакт, не само са својим чланством, него и са бирачима.
 
„Сматрам да се у претходном  периоду, који је трајао мало дуже странка затворила у уске оквире и да ту није било добре комуникације између чланства и бирача са СДС. Наши програмски циљеви су једнаки, али начин на који ћемо их остваривати мора да се мијења и морамо да се приближимо бирачима на терену, рекао је Миличевић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account