18.07.2023 13:39
СДС неће подржати закон о криминализацији клевете због страха од правосудне злоупотребе закона од стране власти, казао је данас посланик СДС Драгомир Васић у обраћању на сједници парламента Српске.
 
Васић је истакао и да сада није моменат за доношење оваквог закона, јер су пред Републиком Српском изазовни дани због притиска међународне заједнице, Уставног суда БиХ и лоше економске ситуације која нам предстоји.
 
Он је  напоменуо да политика има велики уплив у рад правосуђа.
 
– Страх од уплива политике око овог закона је велики. Законска норма мора бити врло прецизна, а то се у овом приједлогу закона не види – рекао је Васић.
 
Што се тиче одредби о изношењу личних или породичних прилика, Васић је истакао да је ова одредба закона такође непрецизно одређена.
 
– Шта је оправдани интерес? Истинитост или неистинитост се не доказују. Опет, нема кривичног дјела ако то није учињено из намјере омаловажавања. Значи да ипак имамо доказивање истинитости – рекао је Васић.
 
СДС неће подржати овај закон, додао је он, јер постоји страх од злоупотребе од стране власти.
 
– Ово није моменат за доношење оваквог закона. Имамо проблем са Уставним судом, ОХР, тешком економском ситуацијом. Није вријеме за доношење оваквог закона – поручио је Васић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account