25.07.2023 15:28
Сарајевски договор Милорада Додика у супротности је са закључцима Народне скупштине. Умјесто Закона о Уставном суду и испраћања страних судија, Додик нам је понудио радну групу и све остале европске законе. Поново је на дјелу грубо кршења закључака Народне скупштине на штету Републике Српске, изјавио је предсједник СДС Милан Миличевић поводом јучерашњег договора да се у ПС БиХ, крајем августа, усвоји сет европских закона и именује министар финансија.
 
''Закључци Народне скупштине су јасни и црвена су линија испод које се не може ићи и СДС од њих неће одустати. Бранићемо их од свих који користе Уставни суд да урушавају Републику Српску, али и од оних који су спремни то толерисати ради личних интереса, страхова и уцјена. Зато, док не испратимо странце из Уставног суда и не добијемо Закон о Уставном суду, СДС неће подржати ниједан од закона из 14 приоритета Европске комисије'', категоричан је Миличевић.
 
Не знам да ли је Милорад Додик подлегао страху од Тужилаштва БиХ, каже Миличевић, као ни то да ли је ова капитулација резултат тога што му је СИПА покуцала на врата и што пуца под притисцима и уцјенама странаца:
 
''Али знам да нико, ради личних интереса, не смије прихватати труле компромисе на штету Републике Српске. Ако немају храбрости и одважности да истрају у заштити Републике Српске од насиља Уставног суда, било би часно да се повуку. Довољно је часних који су храбри и којима Република Српска није на продају.''
 
Милорад Додик, истиче Миличевић, треба да објасни и посланицима и грађанима Српске како смо дошли од тога да од судије из Републике Српске тражимо да напусти Уставни суд БиХ до тога да најави избор нових судија.
 
''Које су то нове околности? Да ли су отишле стране судије, хоће ли бити поништена измијењена и неуставна правила према којим Уставни суд може функционисати и без судија из Републике Српске? Јесмо ли заштитили државну имовину Републике Српске? Или је од свега тога важнија једна министарска позиција и страх од поновног доласка СИПА!? И на крају да ли је дио погодбе и оно што је на дневном реду сједнице Савјета министара- изградња зграде  УИО вриједности преко 100 милиона КМ'', пита предсједник СДС-а.
 
На крају, Миличевић поручује да нико нема право да понижава Народну скупштину и да су посланици једини који ван снаге могу ставити њене закључке.
 
''Да смо истинско демократско друштво данас би оставке поднијели и Додик и његова четири делегата у Дому народа ПС БиХ који су, супротно закључцима Народне скупштине, подржали Закон о слободи приступа информацијама као један од европских приоритета. СДС ће се борити да заштити дигнитет Народне скупштине и закључке којима се штити Република Српска од девастације путем Уставног суда БиХ. Штитићемо их од издајничке политике СНСД-а и њихових федералних партнера'', поручио је Миличевић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account