19.10.2023 19:12
Пристајењем Милорада Додика на оснивање Вишег суда БиХ који би укинуо Апелационо одјељење Суда БиХ бришу се надлежности првостепеног одјељења Суда БиХ у дијелу најтежих кривичних дјела – корупције и организованог криминала. Додик је с партнерима из ФБиХ успио да договори дерогирање надлежности Суда БиХ на ентитетске судове гдје он има апсолутну контролу и гдје нема страх да може бити пресуђен, истакао је Јовица Радуловић, предсједник Главног одбора СДС.
 
„Шта је позадина, то ћемо тек видјети. Бојим се да је ово једна озбиљна договорена прича да би избјегли оно што јавност очекује – да Додик договара и да се не покрену истраге од виле у Београду и за све малверзације којима је Републику Српску довео у тешку и безизлазну ситуацију“, порука је Радуловића.
 
Он каже да је нелогично је и неприхватљиво с аспекта Уставног поретка Републике Српске да се судије у Уставни суд БиХ, који је по садашњем закону бирају у Народној скупштини,  бирају у Парламенту БиХ што назива дерогирањем инситуција Републике Српске.
 
„Забрињавајуће је да овим радњама Додик и политичка елита коју је окупио око себе потпуно дерогирају институције власти Републике Српске“, истакао је предсједник Главног одбора СДС.
 
Он поручује да размишљајући о томе шта се тренутно дешава на политичкој сцени може се кроз шалу казати да Република Српска као да имамо два предсједника – једног који се у Сарајеву еклатантно залаже за доношење свих закона на штету Републике Српске и оног који када се врати у Бањалуку има изливе емоције национализма и “заштите” виталних националних интереса срсксог народа.
 
„То је појава која није први пут виђена. Али у ово вријеме досеже кулминацију. Свједоци смо да предсједник прича једно у Бањалуци, сасвим друго ради на терену, супротно закључцима Народне скупштине“, закључује Радуловић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account