09.03.2022 14:33
Борци који су најзаслужнији за стварање Републике Српске су заслужили боље услове живота и статус у друштву и неправедно је да се од завршетака рата па до данас њихов статус само погоршавао, казао је Недељко Гламочак, посланик СДС.
 
Он је обраћајући се у име предлагача посебне посебна сједница Народне скупштине РС о правима бораца данас у парламенту Српске казао да је крајње вријеме да помогнемо овој категорији.
 
„До сада није било слуха да се на прави начин ријеше њихови проблеми. Чак што више права борачким категоријама, која су им утврђена на основу претходних закона као стечена права, каснијим законским рјешењима су или умањивана или одузимана“  напоменуо је Гламочак.
 
Она каже да заказивање посебне сједнице НСРС о овој теми буди оптимизам да ће данас након скупштинске расправе бити заузети јединствени ставови.
 
„Ми данас требамо донијети одлуке да овој најзаслужнијој категорији становништва РС са потребном пажњом вратимо, прије свега достојанствен положај у друштву и да нашим одлукама направимо простор Влади РС за побољшање услова живот бораца прије свега њиховог материјалног статуса“, нагласио је Гламочак.
 
Он је истакао да је посебно мало пажње данас је посвећено демобилисаним борцима Војске РС који су издржали сав ратни период, нису рањени, или обољели у рату, а немају ни довољан број година како би остварили права.
 
„На другој стани један број лица који нису били припадници јединца стекли су потврде да су учесници рата и статус као и они који су били прави учесници рата“, напоменуо је Гламочак.
 
Он каже да треба утврдити и то како се у периоду након рата повећавао број бораца.
 
„2007. године било је регистровано 77 703 бораца прве категорије, а тај се број 2020 повећао на 112 943 борца прве категорије,  а данас их је регистровано 205 606. Због овога је нарушен систем борачко инвалидске заштите јер се  због недостатка средстава реализација неких права условљава расположивим средствима у будужету, што је на штету ових категорија, иако се буџет треба креирати према потребама из ових права, а не закидањем корисника права“, казао је Гламочак
 
Он је напоменуо и да се статус борца стицао и по неким другим основама, осим учешћа у рату.
 
„Међу њима су и лица одликовања за заслуге мимо борбених дејстава, а никада нису били активни припадници у војним јединицама. Због таквих неправилност уводи се ревизија 2009. године са циљем да се установи број корисника који су незаконито стекли ова права, али ревизија није успјела и од исте се одустало. Са истим циљем 2020 године урађен је регистар бораца али он никада није јавно објављен“, подсјетио је Гламочак.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account