02.06.2023 16:42
Републику Српску не могу извући из кризе они који су је у њу увели, а то је политика коју је водио СНСД. Јасно да имамо јако тешку и лошу економску ситуацију у Српској и то показују статистички подаци, стање у буџетима, а све то осјети становништво у реалном животу, каже Милан Миличевић, в.д. предсједник СДС.
 
Наводи да је резултат веома лоше економске политике катастрофална демографска ситуација и одсељавање становништва.
 
Миличевић поручује да ови негативни трендови морају бити заустављени и да су за то потребни конкретни потези.
 
„То су економске реформе на разним нивоима, од пореске политике па дo система ПДВ-а, Закона о буџетском систему. Ово су реалне ствари које омогућавају раст привредног развоја и подизање плата, а те реформе код нас до сада нико није уредио“, напомиње Миличевић.
 
Веома је битно, додаје он, створити амбијент да имате стабилну политичку ситуацију, јер инвеститори не желе да улажу свој капитал тамо гдје имате ту врсту нестабилности.
 
„Свједоци смо да су коалициони партнери након што су заузели позиције и именовани на функције у власти на нивоу БиХ одмах почели да продукују кризе. Све до тада је изгледало идилично међу њима. Не може се очекивати напредак у било чему ако је поента формирања власти на нивоу БиХ само да се подјеле функције, и да онда неко производећи кризе политички профитира. Обични људи од тога немају ништа “, истакао је Миличевић.
 
Он упозорава да  економску ситуацију у Републици Српској погоршава и то што на наплату долазе нове транше кредита.
 
„Знамо да преко милијарду и сто милиона КМ спољног дуга долази сада на наплату. Због овога су се у проблему нашле и локане заједнице у Српској јер сада имају мање прихода од расподјеле ПДВ-а јер дио средстава одлази на отплату спољног дуга. Без обзира што је у прошлој години повећан прилив  од ПДВ-а локалне заједнице су добиле дупло мање средстава по том основу“, казао је Миличевић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account