11.03.2024 15:06
“Закон о судовима којим се као посебна институција формира Апелациони суд не смије се усвојити без изјашњења Народне скупштине Републике Српске. Расправа да ли ће тај суд бити у Источном Сарајеву или Бањалуци најобичније је бацање прашине и скретање пажње са суштине, а то је да се овим законом на неуставан начин врши пренос надлежности”, истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
“Било каква правосудна инстанца на нивоу БиХ може се формирати само ако НС РС претходно да сагласност јер је, по Уставу Републике Српске, правосуђе њена изворна надлежност”, поручио је лидер СДС-а.
 
Уосталом, каже он, много пута управо од Додика и СНСД смо чули да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставни и да их треба укинути.
 
“Умјесто 'укидања', поново се на неуставан начин формира један суд. При томе се заборавља на закључке НС РС да нема усвајања европских закона док се не ријеши питање одласка страних судија и затварање ОХР-а”, поручује Миличевић.
 
Одакле било коме право да руши Народну скупштину, пита Миличевић, њен дигнитет и повјерење грађана у институције?
 
“Ако су се промијениле околности, онда треба доћи у Скупштину и саопштити  разлоге, умјесто што  се у уским интересним круговима, ванинстутиционално доносе одлуке о будућности Републике Српске којима се урушава њен Устав.
 
Законом о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ се нарушава конститутивност ентитета и народа. Тачно је да се њим не преносе надлежности, али се истовремено ради много горе – потпуно се анулира конститутивност Републике Српске и српског народа”, казао је Миличевић.
 
Он каже да Комисија може да доноси одлуке чак и без присуства двоје Срба који су у том случају без икаквог утицаја и важности њиховог гласа.
 
“Бесмислено је позивање да се код важних одлука гласа двотрећинском већином јер ни то ништа не значи. Зар заиста мислите да наш народ  не зна израчунати колико су двије трећине од седам? Дакле, пет чланова Комисије (по два Бошњака и Хрвата и један из реда осталих) могу донијети и те ''важне одлуке''. Ово је први пут од Дејтона до данас да је једним законом на нивоу БиХ избрисана конститутивност Републике Српске и српског народа. И уопште није важно да ли је та Комисија битна или није, недопустиво је то што је анулирана Република Српска и уведен принцип 'један човјек један глас'. Отворене је Пандорина кутија и већ сутра ћемо бити суочени са даљим обесмишљавањем ентитетског гласања”, појашњава предсједник СДС-а.
 
На крају, поручује Миличевић, свако бјежање да о свему овом расправи Народна скупштина само је потврда да су наши наводи тачни.
 
“Уколико гријешимо, ваљда је њихов интерес да то докажу у Народној скупштини”, закључује Миличевић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account