11.03.2024 16:28
Први пут након пет година у Народној скупштини  наћи ће се негативни ревизорски извјештаји за јавне установе и предузећа, казала је данас на конференцији за новинаре Мирјана Орашанин, предсједница Одбора за ревизију НСРС и посланица Српске демократске странке.
 
Она је истакла да ће се сутра пред посланицима наћи извјештаји о предузећима Лутрија РС, Шуме РС и пет здравствених установа: болнице Градишка и Требиње, Универзитетска болница Фоча као и домова здравља из Чајнича и Сребренице.
 
Према њеним ријечима много напора је уложено како би се о негативним ревизорским извјештајима расправљало у парламенту Српске.
 
„У протеклих годину дана у новом сазиву НСРС и Одбора за ревизију којем ја предсједавам,  одржано је много сједница Одбора и успјели смо уз много напра да се седам негативних ревизорских извјештаја нађе пред посланицима. Поред тога Законодавни одбор је оцијенио да сви негативни ревизорски извјештаји треба да иду у НСРС„ казала је Орашанин.
 
Она је појаснила да је од свих ревидираних извјештаја укупно било 19 који су негативни и истакла да ниједан није разматран до сада.
 
Орашанин је нагласила да су представници скупштинске већине у претходном четворогодишњем мандату на све могуће начине настојали да  опструишу рад Одбора за ревизију недоласцима на сједнице и доношењем одлука које су онемогућавале да се негативни ревизорски извјештаји нађу пред посланицима и очима јавности.
 
Поручује да је веома битно да се види зашто институције чији је оснивач Влада и Република Српске негативно послују  и зашто крше законе и прописе по много основа.
 
„Позивамо на одговорнсто свих оних који су кршили закон,  вршили злоупотребе закона и положаја и остале нерегуларности. Очигледно је да тужилаштво суд и полицију овде имају пуне руке посла. Као предсједница Одбора за ревизију НСРС и посланица тражићу закључак да субјекти са негативним ревизорским извјештајима  доставе у року од 90 дана извјештај о томе шта су учинили по питању препорука које им је дала Главна служба за ревизију у санирању незаконитости и грешака“, истиче Орашанин.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account