18.03.2024 17:48
''У БиХ је свашта виђено, али још није виђено да се блокира Дом народа ПСБиХ, што су данас урадили бошњачки делегати, јер им се не допада садржај закона који се нашао на дневном реду. То је чист популизам што говори и чињеница да је управо Шефик Џаферовић 2014. године ставио на дневни ред Представничког дома ПС БиХ, јер то налаже пословник. Ако им се не допада текст закона, могу уложити амандмане или гласати против, али не могу другим бранити да имају другачије мишљење.''
 
Изјавио је ово Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке након прекида сједнице Дома народа БиХ због изласка са сједнице бошњачких делегата након што је на дневни ред уврштен Закон о Уставном суду БиХ на коме СДС већ мјесецима истрајава.
 
''Замјена страних судија домаћим је обавеза из европских приоритета. Јасно је да СДА не жели изгубити политички утицај на Уставни суд БиХ, али ми је жао што се партије тројке понашају као њихов сервис. Данас се оголила читава ситуација и показало се да ни партнерске странке СНСД-а не желе да разговарају о одласку страних судија. Зашто би и разговарали када им је СНСД испоручио девет европских закона и то супротно ставовима Народне скупштине. Добили су што су жељели'', истиче Миличевић.
 
Предсједник СДС-а подсјећа и да је Народна скупштина дала смјерницу функционерима из Републике Српске у случају да бошњачке партије одбију Закон о Уставном суду.
 
''Народна скупштина им је наложила да се у том случају повуку и ми очекујемо, или да се повуку, или да ван снаге ставе закључак Народне скупштине'', додаје Миличевић. 
 
Он подсјећа да је питање одласка страних судија и реформе Уставног суда приоритет 4.д) који је поставила ЕУ.
 
“Европски пут није шведски сто са којег могу да бирају само оно што им се допада. Уставни суд БиХ без страних судија је императив и ЕУ и наш закон је био позив да се још једна препрека на европском путу уклони”, поручио је Миличевић и додао:
 
“Данас су Шефик Џаферовић и Кемал Адемовић оптуживали нашег потпредсједника Желимира Нешковића за противуставно понашање само зато што им се не свиђа неко рјешење из закона. Блокадама покушавају да ућуткају наше мишљење и наше настојање да изградимо Уставни суд БиХ у коме неће сједити стране судије.  Све док смо под патронатом странаца, ова земља нити је самостална нити је суверена''.  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account