23.03.2024 10:44
Запослени у правосуђу Српске, не рачунајући носиоце правосудних функција, у четвртој су седмици штрајка, а ресорно министарство још увијек није показало назнаке да ће испунити њихове захтјеве.  По принципу - ПРАВОСУЂЕ ГОРИ, А МИНИСТАРСТВО СЕ ЧЕШЉА, каже Маја Драгојевић-Стојић, потпредсједница СДС.
 
Она подсјећа да је административно-техничко особље незадовољно већ годинама, јер раде тежак и стресан посао за који су срамотно мало плаћени.
 
„Оправдано траже остваривања својих права која се односе на топли оброк, регрес те повећање плате. Умјесто разумијевања и проналаска рјешења да се испуне услови, радници наилазе на притисак и пријетње да ће остати и без тих плата. Када су обесправљени радници гласнији и упорнији у својим захтјевима, пријетње власти су све јаче. Тако то обично бива у недемократским земљама и друштвима гдје су надлежни свјесни да губе контролу“, истиче Драгојевић-Стојић.
 
Каже да је јасно да је власт у страху шта ће се десити ако испуни ове услове, јер је, истиче Драгојевић-Стојић, незадовољних радника  много и у другим областима.
 
На ред ће, додаје она, доћи обесправљени здравствени радници, просвјета и многи други чији се проблеми годинама гурају под тепих.
 
„Поред тога што је овај штрајк пријети да паралише привреду Српске, јер бројни привредни субјекти пријете тужбама за накнаду штете коју су претрпјели, праву штету ћемо осјетити уколико радници (поготово млађи) сами почну давати отказе и проналазити боље плаћене послове. То би био велики пораз за Републику Српску, али не можемо кривити раднике који толико одговоран посао не желе да раде за плату од око 800 КМ. Због тога, Министарство што хитније мора да реагује, ријеши овај проблем и испуни услове штрајкача у правосуђу, прије него што посљедице буду много веће по све нас“, напомиње Драгојевић-Стојић и додаје:
 
„А ако кажу да новца нема, нека траже од оног чији буџет сваке године износи 56 милиона КМ.“
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account