25.07.2023 17:13
Позивам бањалучки СНСД да на јавну расправу о централном спомен обиљежју  борцима Војске Републике Српске у Бањалуци вечерас позову страначке колеге бише градоначелнике Бањалуке и да народу објасне зашто за двије и по деценије власти СНСД у Бањалуци нису урадили ништа на изградњи централног спомен обиљежја.
 
Казао је ово Жељко Раљић, предсједник Градске организације СДС Бањалука, и истакао да је очигледно да бањалучки СНСД, сада када је коначно почела изградња централног спомен-обиљежја, покушава саботирати цијели пројекат.
 
„СНСД је у протекле двије и по деценије имао апсолутну власт у Бањалуци и на републичком нивоу, а Бањалука је била једина локална заједница у Српској која није имала спомен обиљежје борцима Војске РС. Умјесто да их због тога буде срамота, они сада чине све како би осујетили овај пројекат. Ово није и не може бити патриотско понашање, то што чине је гријех према људима који су животе дали за Српску“, рекао је Раљић.
 
Он наводи да су сви аргументи којима Владо Џајић, предсједник бањалучког СНСД, настоји оспорити изградњу споменика чисто политиканство и празна прича.
 
„Он покушава убједити јавност да ‘Крашов’ паркинг, преко пута Храма Христа Спаситеља, на коме се гради споменик није у центру града. Свако ко једном прошао Бањалуком зна да то није тачно“, каже Раљић.
 
Ђајића и остале душебрижнике он је упитао зашто се нису бунили када је СНСД - ова власт хтјела да прави централно спомен обиљежје  борцима Војске РС непосредно уз џамију Ферхадију, која је од центра града удаљена најмање 800 метара.
 
„Није то једина локација коју је СНСД предлагао, па одустао. Сјетимо да су након негодовања бораца Војске РС да се уз џамију прави споменик погинулим саборцима, као ново мјесто за овај објекат предложили локацију такозване 'Рупе', која је била у приватном власништву. Зашто се Џајић тада није бунио на удаљеност и имовинске односе “, упитао је Раљић. 
 
Поручује да чекање од двије и по деценије од завршетка рата за изградњу споменика људима који су за Српску положили животе ничим не може оправдати СНСД,  поготово када се зна да за то вријеме новца није мањкало за друге мање битне пројекте.
 
„Подсјећам да је СДС у Бањалуци због бројних одгађана изградње и промјена локација за споменик одржавао протесте, али да то, као и негодовања бораца, нису утицали да СНСД за двије и по деценије власти учини било шта да се направи споменик“, нагласио је Раљић.
 
Не смије се заборавити и то, додаје он, да је СНСД од рата па на овамо пред сваке изборе обећавао изградњу споменика, а да то никада нису реализовали.
 
„Све то вријеме, као и сада, СНСД се грубо поигравао са патриотским осјећањима српског народа, а све што се дешавало око изградње централног спомен обиљежје од рата до сада је показало да СНСД на патриотизам гледа само као на средство за убирање политичких поена“,  напомиње Раљић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account