28.08.2023 16:05
Предсједник НСРС Ненад Стевандић одбио је да сазове посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске због кршења њених закључака. У свом одговору посланицима СДС-ПДП-Листе за правду и ред, Стевандић тврди да закључци нису прекршени јер су српски министри на 20. сједници Савјета министара, 23.августа, представили Закон о Уставном суду БиХ!!! Лаж недолична предсједнику Народне скупштине Републике Српске, истакла је Александра Пандуревић, чланица Главног одбора СДС.
 
„Довољно је отићи на страницу Савјета министара и погледати дневни ред 20-те сједнице или саопштење након сједнице. Нити је тачка дневног реда био Закон о Уставном суду нити у саопштењу са сједнице има и слова о њему. Стевандић је пропустио и да прочита демантиј министра за људска права Севлида Хуртића који је навео да се на сједници Савјета министара није расправљало о Закону о Уставном суду БиХ нити је то била тачка дневног реда“, поручила је Пандуревићева.
 
Чак и да је закон ''представљен'' као што тврди Стевандић, подсјећа она, закључак НСРС је да се ''у оквиру 14 приоритета испостављених од Европске уније приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ односно одласка страних судија и да се у оквиру те реформе усвоји закон о Уставном суду БиХ. Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше''.
 
„Дакле, Народна скупштина је обавезала своје представнике да не учествују о рјешавању приоритета ЕУ док се не испрати ОХР и не усвоји Закон о Уставном суду БиХ!!! Вијест за радост у Републици Српској је Стевандићева тврдња да су са федералним партнерима постигли и сагласност о гашењу ОХР-а. Наш народ би рекао:''Стевандићу, одвади мало!''“, поручује чланица Главног одбора СДС.
 
Она подјећа да Стевандић даље у свом одговору тврди да се поштује и закључак да одбори НСРС достављају своја мишљења на све акте који се нађу у ПС БиХ!
 
„Још једна ноторна лаж! Од 2018. године до данас, једино током ове године своја мишљења доставља Одбор за безбједност на чијем се челу налази Вукота Говедарица. Остали одбори се никада нису удостојили одговора. Тврди Стевандић и да се поштују сви остали закључци НСРС, да се уважавају ставови Републике Српске, да вјерујемо њему а не својим очима“, порука је Пандуревићеве.
 
„На крају, закључује и да Законом о вину, према његовом мишљењу, нема преноса надлежности. Заборавио је Стевандић да је Народна скупштина Републике Српске, у децембру 2021. године, усвојила Информацију о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у којем пише да су овим законом пренијете надлежности.  Ненад Стевандић није Народна скуштина Републике Српске. Бијег од дебате и скупштинске расправе није ништа друго до бијег од одговорности. Ако је све како Стевандић тврди, нема ниједан разлог да и грађане Републике Српске не увјере да ''опозиција лаже''. Од сједнице НСРС се бјежи управо зато што су у лажи кратке ноге“, заључује Пандуревићева.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account