28.08.2023 16:06
Желимир Нешковић, делегат у Дому народа БиХ упутио је у процедуру Закон о Уставном суду БиХ којим је дефинисан престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ.
 
Документ који је достављен предсједавајућем Дома народа БиХ, Николи Шпирићу, дефинише састав, избор, организацију, надлежност, начин одлучивања и друга питања рада Уставног суда Босне и Херцеговине. Најактуелније је то да закон предвиђа да Уставни суд има девет судија, од којих су сви држављани БиХ.
 
„Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине бира шест судија, а Народна скупштина Републике Српске троје судија. Из реда једног конститутивног народа Босне и Херцеговине могу се изабрати највише троје судија“ – пише у Приједлогу закона који је Нешковић преложио у Дому народа.
 
Такође, што се тиче доношења одлука предвиђено је да Уставни суд одлучује већином гласова свих судија, која укључује најмање глас једног судије из реда сваког конститутивног народа Босне и Херцеговине и из једног ентитета, када одлучује у споровима који по Уставу настају између два ентитета, или између БиХ и једног или оба ентитета или Брчко Дистрикта и институција БиХ и ентитета, или између институција Босне и Херцеговине, што обухвата, али није ограничено на питања:
 
А)  Да ли је одлука једног ентитета да успостави специјалне паралелне односе са сусједном земљом у складу са Уставом, укључујући ту одредбе које се односе на суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине,
 
Б) Да ли је нека одредба устава или закона једног од ентитета у складу са Уставом.
 
Када је ријеч о замјени судија изабраних од предсједника Европског суда за људска права предвиђено је да Представнички дом Федерације БиХ изабере двојицу судија, а Народна скупштина Републике Српске једног судију који ће преузети функцију од садашњих троје странаца.
 
Судије изабране од стране предсједника Европског суда за људска права остају на дужности судије до окончања процедуре избора судије из става (1) овог члана, а најдуже шест мјесеци од дана ступања на снагу овог Закона. Уставни суд ће наставити да ради без судија  изабраних од стране предсједника Европског суда за људска права уколико се поступак избора нових судија не заврши у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог Закона – пише у Приједлогу закона.
Најновије

Из категорије

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account