07.09.2023 15:01
Формирање нове судске инстанце на нивоу БиХ – Апелационог суда БиХ, што је предвиђено новим Законом о судовима, а за шта су сагласност дали СНСД и њихови партнери, још је једно брутално кршење ставова Народне скупштине Републике Српске и НОВИ ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ.
 
Апелациони суд у потпуности је оголио политику лажног патриотизма власти у Српској. Државотворна и национално одговорна политика никако не може бити политика лажи и обмана.
 
Данас се нажалост испоставља да је прича о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, њиховом укидању и враћању неуставно пренијетих надлежности, била само увертира да се на нивоу БиХ што безболније формира још једна судска инстанца – Апелациони суд. Док у Бањалуци причају о поврату надлежности, у Сарајеву испоручују те исте надлежности.
 
Да ли се још ико сјећа доласка Кетрин Ештон у Бањалуку и ''велике побједе Републике Српске'' јер је ''добила структурални дијалог о правосуђу''?
 
Тај структурални дијалог и велика побједа, 15 година касније, изродили су Апелациони суд. Да ли ико пита грађане да ли су за још један пренос надлежности и формирање Апелационог суда БиХ и шта мисле о томе што је Додик прихватио законе из европских приоритета, а да није усвојен Закон о Уставном суду БиХ? Како ствари стоје, његови партнери из Федерације никада га неће ни прихватити на дневни ред.
 
Републици Српској треба одговорна власт која неће лагати грађане и која ће служити свом народу.

Реторика ове власти је патриотска, док су им дјела издајничка и коруптивна. Суд и Тужилаштво БиХ су формирали 2005.године, неуставним преносом надлежности, без сагласности Народне скупштине, а данас би да исто тако формирају и Апелациони суд. Када га формирају, вјероватно ће и њега "укидати" и расписивати референдуме. Зато, хајде да сад одмах распишемо референдум о формирању Апелационог суда!

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account