08.10.2023 16:28
Главни одбор СДС разматрао је актуелну политичку ситуацију и донио сљедеће закључке: 
 
1. Главни одбор СДС упућује снажну подршку српском народу на Косову и Метохији који трпи терор нелегитимних структура тзв. Косова. Апелујемо на међународну заједницу да поштује резолуцију 1244 и међународне споразуме, те да од погрома и терора заштити Србе на Косову и Метохији. 
 
2. Уставом Републике Српске је утврђено да Република Српска самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције, да је територија Републике Српске јединствена, недјељива и неотуђива, да Републици Српској припадају све државне функције и надлежности осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на институције БиХ, да уређује и обезбјеђује интегритет, уставни поредак и територијалну цјелокупност Републике, уставност и законитост, својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине. Поводом иницијативе чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Дениса Бећировића да Предсједништво БиХ усвоји Приједлог закона о државној имовини, ГО СДС истиче да, Предсједништво БиХ нема надлежност да предлаже законе којима се уређују облигациони односи, због чега је њихова иницијатива до сада незабиљежен удар на Устав БиХ и генератор нове кризе у БиХ. Такође, Анекс II, Анекс IV и Aнекс VIII дефинишу да својински и облигациони односи, а тиме и рјешавање питања имовине, припадају надлежности ентитета. Од представника Републике Српске у руководству ПС БиХ очекујемо да заштите Устав Републике Српске и Устав БиХ и да не дозволе да се овај неуставни акт нађе у парламентарној процедури.
 
 3. ГО СДС тражи од својих посланика и делегата да наставе поштовати ставове Народне скупштине Републике Српске који се односе на заштиту уставног положаја Републике Српске, њене имовине и нелегитимности Кристијана Шмита.Истрајаћемо на томе да Народна скупштина Републике Српске разматра информацију о кршењу закључака Народне скупштине о усвајању сета од пет закона из 14 приоритета Европске комисије. Мора се прекинути са праксом да Народна скупштина постане средство у рукама неког Извршног комитета СНСД-а. 
 
 4. ГО СДС позива предсједавајућег Дома народа ПС БиХ да престане брутално кршити Пословник и спрјечавати да се на дневном реду нађе Закон о Уставном суду БиХ који је предложила Српска демократска странка. Умјесто што штите своје партнере у власти на нивоу БиХ, посланици и делегати власти из Републике Српске имају обавезу да заштите Републику Српску и ставове Народне скупштине. 
 
5. ГО СДС сматра неприхватљивим најављени Закон о судовима БиХ којим се формира нова судске инстанца на нивоу БиХ – тзв. Апелациони суд, и подсјећа власт Републике Српске да формирање новог суда не води прокламованим путем поврата надлежности него ка цементирању неуставно пренијетих надлежности и даљој дерогацији надлежности Републике Српске. 
 
6. ГО СДС истиче неопходност системске реформе Изборног закона БиХ како би изборни процес био транспарентан и ослобођен корупције, али наглашавамо да се таква реформа не може договарати на кружоцима лидера власти него она мора бити плод ширег консензуса.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account