17.10.2023 10:02
Предсједник СДС-а Милан Миличевић сматра неприхватљивим формирање нове судске инстанца на нивоу БиХ – тзв. Апелационог суда БиХ, и подсјећа власт Републике Српске да формирање новог суда не води прокламованим путем поврата надлежности него ка цементирању неуставно пренијетих надлежности и преносу надлежности Републике Српске.
 
''Умјесто да се ријеши питање Уставног суда БиХ и замјене страних судија домаћим, СНСД је поново спреман да крши  закључке усвојене у Народној скупштини и да фомира нову неуставну судску инстанцу на нивоу БиХ. Прије подне су тврдили да су Суд БиХ и Тужилаштво БиХ неуставне институције, прећуткујући да су њиховом политичком неодговорношћу у Парламентарној скупштини БиХ потврђени наметнути закони о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ, а поподне са партнерима из ФБиХ договоре формирање Апелационог суда БиХ. Ово није враћање надлежности ентитетима, него додатно цементирање правосудног система на нивоу БиХ'', наглашава Миличевић.
 
Он подсјећа да се СНСД стално поигравао референдумом о укидању Суда и Тужилаштва БиХ, те примјећује:
 
''Зар не би било боље да сада питају грађане желе ли Апелациони суд, а не да послије расписују референдум да га укидају!? Нажалост ово говори о неодговорној националној политици и власти која једно прича у Бањалуци, а све супротно ради у Сарајеву. Тражимо да се Народна скупштина изјасни од Закону о судовима БиХ, прије његовог усвајања у Парламенту БиХ, јер само Народна скупштина може дати или оспорити сагласност за пренос надлежности, а не групица лидера. Нека скупе храброст и дођу у Народну скупштину''.
 
Предсједник СДС-а истиче и да је неприхватљив приједлог да нове судије Уставног суда БиХ, који би замијенили стране судије, бира Парламентарна скупштина БиХ, а не Народна скупштина.
 
''То је чист уступак ХДЗ-у на штету Републике Српске. Неприхватљиво је да овлашћења Народне скупштине преносимо на ниво БиХ да би се изашло у сусрет ХДЗ-у!'', каже Миличевић.
 
Народна скупштина је, подвлачи он, јасно рекла да нема усвајања европских закона док се не ријеши питање Уставног суда БиХ, те да власт Српске то наставља да крши.
 
''СНСД и њихови партнери из Републике Српске умјесто  да дају уступке својим федералним партнерима на штету Републике Српске  треба да поштују Устав и одлуке Народне скупштине Републике Српске'', поручио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account