24.10.2023 14:33
Власт у Републици Српској једно прича народу, док се ствари потпуно у другом правцу одвијају када Милорад Додик заједно са својим представницима дође у заједничке институције БиХ, каже шеф Клуба СДС-а у НСРС Вукота Говедарица.
 
Он наводи да је гажење закључка Народне скупштине Републике Српске очигледан примјер такве праксе.
 
„Могли смо се увјерити како се СНСД прама њима односи на један специфичан начин. НСРС усвоји једно, а они посље раде потпуно друге ствари. Проблем је што се Комитет СНСД налази и изнад НСРС и што је ова странка ствари поставила тако да њихов комитет одлучује како ће се радити по питању закључка парламента Српске“, напомиње Говедарица.
 
„Очигледно је, упозорава он, да Српска тренутно нема јасне и конзистентне политике која дефинише један ентитет.
 
 „Видимо да представници власти једно причају народу, једно раде у НСРС, а потпуно се другачије понашају када су њихови интереси у питању. У то смо се могли увјерити након закључка НСРС о недоношењу одлука док се не донесе закон о Уставном суду у коме нема страних судија. Видјели смо да је само десет дана након тога у Парламенту БиХ усвојено шест закона“, нагласио је Говедарица.
 
Подсјетио је како су у децембру 2021. године донесени закључци у НС да се у року од шест мјесеци пониште сви ранији споразуми по питању одбране, безбједности, Управе за индиректно опорезивање, Високог судског и Тужилачког савјета.
 
„Закључци су рекли да Влада мора да поништи све споразуме из времена када су те надлежности пренесене на ниво БиХ и да Српска формира своје институције, али то се није десило“, рекао је Говедарица.
 
Он наводи да се, када су СНСД и Милорад Додик у питању недосљедном показала и прича о непризнавању Суда БиХ и високог представника.
 
„Својим доласком у Суд БиХ Додик је тај суд признао, као и наметнуте одлуке Кристијана Шмита о измјени кривичног закона“, каже Говедарица.
 
Он наводи да из неугодне ситуације у којој се нашао Додик покушава да се извуче реформисањем правосуђа која би довела до тога да ентитетски судови суде дјела високе корупције и организованог криминала.
 
„Сада смо ушли у причу да се реформише правосуђе и да добијемо неку нову судску инстанцу у оквиру Суда БиХ. Ако не признајете неки суд, зашто онда мијењате закон о њему којим се добија нова судска инстанца? На све то се сада баца нова димна бомба, која је политичка и која отвара ново поглавље са проблематиком гдје ће тај суд бити смјештен, чиме се у суштини само настоји преусмјерити пажња јавности“, истакао је Говедарица.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account