26.10.2023 14:11
Функционери јавне власти Републике Српске се понашају као пијавице јер они као пијавице исисавају из Републике Српске све корисно и живе на основу јединке која се зове Република Српска сви обављајући по неколико фукнција.    Због тога је Клуб СДС у Народној скупштини Републике Српске предложио закон који проширује опсег сукоба интереса, истакао је данас Вукота Говедарица, шеф Клба посланика СДС у НСРС на прес конференцији представљајући СДС-ов приједлог закона о спречавању субоба интереса у органима власти.
 
„Законом који предлажемо предвиђено је да изабрани представници, носиоци извршних функција и друга именована лица а ту се убрајају и шефови кабинета, савјетници, генерални секретари и њихови замјеници морају бити категорисани на начин да у исто вријеме не могу да обављају функције паралелно у извршној и законодавној власти“, појаснио је Говедарица.
 
Он је навео да разлог СДС-овог приједлога је чињеница да постојећи текст закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске није дао одговарауће резултате.
 
„Умјесто да Влада РС поштује закон, да га правилно тумачи и временом приширује опсег сукоба интереса и тиме мијења одговарајућа постојећа стања, добили смо ситуацију у којој се закон не поштује, неправилно тумачи јер га Влада и владајући тумаче онако како им је драго“, рекао је Говедарица и додао:
 
„На последњој сједници Народне скупштине Републике Српске имали смо измјене и допуне овога закона гдје је Влада укинула одговарајуће одредбе закона из којих је било видљиво да се поједини фукнционери налазе у сукобу интереса. Улазимо у спиралу гдје ћемо имати многе лекс специјалисе назване по појединим личности за које Влада жели да избјегне сукоб интереса као што смо на задњој сједници Скупштине имали „лекс Тегелтија и другари“. Закони о сукобу интереса ће се прилагођавати појединим фукнционерима умјесто да закон санкционише фукнционере који су у сукобу интереса“, објаснио је сликовито Говедарица.
 
Он је навео да имамо много примјера сукба интереса међу посланицима а међу њима су многи новопечени функционери који се налазе у сукобу интереса  као што је господин Бањац који је одскоро поред позиције народног посланика постао и директор Гарантног фонда Републике Српске.
 
„Они данас по правилу обављају дупле фукнције а најеклатантнији примјер је Дражен Врховац који је као народни посланик гласао за Владу Републике Српске а касније га је Влада Републике Српске именовала за в.д. директора Инвестиционо- развојне банке а он сад као директор ИРБ-а подноси извјештај Народној скупштини РС, односно подноси извјештај о свом раду  самом себи. На нивоу БиХ свједоци смо последњих дана да поједини одборници постају функционери и руководиоци појединих агенција нивоу БиХ“, појаснио је Говедарица.
 
Шеф Клуба посланика СДС је истакао да овај закон предвиђа и одредбе које се тичу и функционера власти на нивоу БиХ те санкције уколико се сукоб интереса утврди.
 
„Законом смо предвидјели и три нивоа казни уколико се утврди сукоб интереса: први ниво од 5-10 хиљада КМ, други ниво од 10-20 хиљада КМ и трећи ниво казни од 20-30 хиљада КМ“, закључио је Говедарица.
 
Законом је доређено да Комисија за спречавање сукоба интереса у органима власти треба да направи регистар свих функционера да би цјелокупна јавност и медији могли да правовремно прати ко и како обавља функције у Републици Српској. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account