02.11.2023 15:13
Једино право рјешење којим се може спријечити Хрватска у градњи одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговске горе је тужба из Предсједништва БиХ на основу конвенције Уједињених нација, али се то избјегава на све могуће начине.
 
Казао је ово Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.
 
Говедарица је истакао да потези које су домаће власти урадиле по питању спријечавања градње одлагалишта нуклеарног отпада на непосредној граници са БиХ нису имали ефекта и да је силно вријеме потрошено без видљивих ефеката и резултата.
 
„Хрватска за то вријеме ради свој посао и доносе потребне одлуке и документа о градњи одлагалишта. Са друге стране можемо видјети како Влада Републике Српске доноси неки акциони план о спровођењу  основних геолошких истраживања за период 2022. до  2025. Сада ће двије године да раде истраживања па ће се пола године чекати на неки извјештај“, казао је Говедарица.
 
Додаје да ће актуелна власт све уредити осим да тужи Хрватску јер гради једно такво одлагалиште мимо конвенција Уједињених нација.
 
На тај начин ће ова власт, напомиње Говедарица, Хрватску пустити на миру да уради свој посао.
 
„Има једна изрека у народу која каже појео вук магарца. Знамо ко је вук само је питање ко ће на крају испасти магарац? Да ли они који сједе у властима и одлучују на овакав начин, или ће то бити народ који живи око Новог Града“, каже Говедарица.
 
Он је мишљења да не треба вјеровати тврдњама о обустави градње одлагалишта које се могу чути од појединих хрватских званичника.
 
„Да ли неко живи у илузији да је Пленковић, чија је влада, као и претходне хрватске владе,  доносила одлуке и стратегије о изградњи нуклеарног отпада на граници са БиХ, био искрен када је давао изјаве приликом своје посјете Сарајеву“, упитао је Говедарица.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account