10.11.2023 11:01
Након годишњица, комеморација и парастоса, лијепо би било рећи да они који су одбранили право Републике Српске на постојање и њихове породице данас имају статус који заслужују у земљи коју су стварали, да живе достојанствено, да се поштују њихова права, да имају могућност да раде, да се лијече, да се уважавају од власти и институција државе. Реалност је нажалост, да су они данас обесправљени и да држава коју су стварали не задовољава ни њихова елементарна права, истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
„Борци, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди принуђени су сваких неколико мјесеци да своја права траже или кроз протесте или најаве протеста, изложени салвама увреда од стране оних који су власт, те пријетњама уколико изађу на протесте да ће им бити одузето све. И она права која се на кашичицу остваре у правилу након јавног бунта борачких категорија, далеко су испод нивоа онога што су били захтјеви и оно га што би било достојанствено“, поручио је Миличевић.
 
Он је поручио да Фонд здравственог осигурања Републике Српске и закони не признају и не третирају адекватно борачке категорије у смислу признавања трошкова њиховог лијечења, по разним основама.
 
„Борачки додатак, личне и породичне инвалиднине су далеко испод нивоа који би био достојанствен. Ни ове године у буџету Републике Српске није предвиђена нити једна КМ за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, а они којима су средства одобрена јавним позивом из 2019. године, ни четири године послије нису добили новац који им припада“, порука је Миличевића.
 
Он каже да нема новца у буџету Републике Српске за борце, за културу и науку, за младе талентоване ђаке, студенте и спортисте, за подршку наталитету и рађању, за нова радна мјеста, али има за 6 пута увећани буџет предсједника Републике Српске од 56 милиона, који ником не полаже рачуне како их троши. 
 
„Новца има за све оно што владајућа структура усмјерава у приватне џепове, како смо недавно чули од једног дуго година високо позиционираног представника власти – мафијашке организације која пљачка новац из буџета због чега, како сам каже стиде их се и рођена дјеца. Преко 5 милијарди КМ буџета Републике Српске не распоређује се домаћински, већ пљачкашки, а слична је ситуација и са јавним предузећима, институцијама, локалним заједницама на чијем челу је СНСД. Ако њих из власти питате, никада сви нисмо живјели боље и никада стање у Републици Српској није било боље, нема корупције, криминала и јавна средства се троше одговорно“, нагласио је предсједник СДС.
 
Или они не говоре истину, каже он, или већина становника Републике Српске није свјесна како им је добро.
 
„Борци, породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и сваки други становник Републике Српске заслужују много боље од двије деценије непромјењиве власти, иза које стоје људи који се нису борили за ову државу, који не живе као борачке категорије и други становници Републике Српске, који су се одродили од народа и немају представу о проблемима и потребама народа, већ двије деценије некажњено и немилосрдно пљачкају свој народ“, закључио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account