16.11.2023 10:47
Вратити вјеру народу да може живјети и радити у својој земљи је приоритет политике Српске демократске странке и предмет озбиљне платформе за свеопшту реформу система и друштва у Републици Српској, казао је Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
Миличевић поручује да Република Српска мора бити мјесто гдје њени грађани достојанствено живе од свог рада, пензионери од  пензија, а породице имају адекватне услове и подршку за рађање и одгој дјеце, заштићени од криминала и корупције.
 
„Реалност је, међутим, да је Република Српска на зачељу Европе по висини просјечног личног дохотка, а  по висини просјечне пензије иза нас су само Албанија и Украјина“, каже Миличевић.
 
Он упозорава да се овдје рађа дупло мање дјеце у односу на период од прије 15 година, а исто толико је мање и првачића.
 
„Становништво а поготово млади масовно, привремено или трајно, напуштају ове просторе. Одлазе јер немају повјерење у корумпиране институције власти“, наводи Миличевић.
 
Истиче да су за побољшање и напредак Републике Српске потребни драстични резови и промјене не само у систему, већ у комплетном друштву Републике Српске.
 
„Стотине милиона КМ могу се уштедити у буџету Републике Српске заустављањем деценијске корупције и расипништва, које су одлика садашње власти, а тај новац се мора усмјерити у нове инвестиције, у подршку запошљавању, у пензиони фонд, пронаталитетни фонд. Већ у првих пар година сваки грађанин Републике Српске осјетио би значајан напредак. Ефикасно управљање буџетском потрошњом је један од кључних приоритета националне политике“, истиче Миличевић.
 
Он напомиње да Република Српска неће напредовати уз нове кредите за враћање претходних кредита узетих, не за развој, већ за потрошњу, повећање пореза или штампање новца.
 
„Са задуженошћу од готово 60% бруто друштвеног производа, Република Српска не може себи приуштити нова задуживања, поготово она која не доприносе развоју. Само у камате за кредите бачено је милијарду КМ, што је значајан проценат изворних прихода Републике Српске. Такво задуживање мора се одмах прекинути“, изричит је Миличевић.
 
Он истиче да је потребна је правичнија пореска политика која разликује минималне и највише зараде, смањујући терет на најниже плате и подстичући економски раст.
 
„Растерећењем привреде од парафискалних  и других намета, створили бисмо услове за одржив раст плата, уз истовремено повећање потрошње кроз веће плате. Реформа пореског система би такође спријечила сиву економију, подстакла економски раст, нове инвестиције, повећање плата и бруто друштвеног производа. Ово би смањило потребу за кредитима и смањило задужење Републике Српске“, појашњава Миличевић.
 
Сматра да су радикалне промјене нужне и у секторима здравства и пензионог система, који су суочени с озбиљним дуговима, али и у јавним предузећима и установама, које су такође прожете расипништвом, корупцијом, милионским дуговима.
 
„Вратити вјеру у институције и будући напредак кључно је за очување становништва, природних ресурса и свеопштег благостања у Републици Српској“, рекао је он.
 
Миличевић наводи да је очигледно да тренутни систем не функционише.
 
„Потребне су темељне промјене које почињу од врха, уз усвајање позитивних рјешења и искустава развијених и демократских земаља. Садашња власт се понаша као очајник који покушава да извуче неки нови кредит од Русије, Азербејџана, Мађарске ради опстанка на власти. Примјер је пронаталитетни фонд у Русији, гдје се за рођење првог дјетета  једнократно исплаћује 5.000 евра за прво рођено дијете, а 8.000 евра за друго рођено дијете, итд. прогресивно, а подршком државе изграђено је више од милион нових стамбених јединица за младе брачне парове. Код нас тога нема, иако средстава за то има и мора бити. То није приоритет  ове власти већ тајкунска пљачка буџета и јавних ресурса“, рекао је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account