24.11.2023 16:08
Подизање прага за уласка у ПДВ систем са 50.000 КМ на 100.000 КМ представља побједу свих грађана у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту, каже делегат у Дому народа ПСБиХ Желимир Нешковић (СДС).
 
Он је истакао да ће усвајање Приједлога закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност помоћи великом броју привредника.
 
"Захваљујући посланицима СДС у Представничком дому БиХ Младену Босићу и Дарку Бабаљу који су предложили усвојене измјене имамо ову побједу која ће допринијети, не само привредницима, него и запосленима у тим привредним субјектима који су били на граници уласка у ПДВ систем", рекао је Нешковић.
 
Он је изразио жељење што на сједници Дома народа ПСБиХ није било размијевања за приједлог још једне мјере за помоћ привреди, а то је да извјештај о ПДВ не иде до 10-ог дана у мјесецу, него на крају мјесеца.
 
"Жао ми је што у другом читању на сједници нисам имао могућност амандманског дјеловања. Да сам имао, предложио бих обавезно поново оно што су предложиле моје колеге, а то је да Извјештај о ПДВ не иде до 10-ог дана у мјесецу, него на крају мјесеца. Морам рећи да ми је жао што представници Управе за индиректно опорезивање нису то препознали и јаче утицали на већину и у Представничком дому и у Дому народа БиХ“, истакао је он.
 
Сматрам, додаје Нешковић, а на основу бројних мишљења стручњака и једног дијела запослених у Управи за индиректно опорезивање, да је било простора да се Извјештај о ПДВ испостави рецимо 20-ог дана у мјесецу.
 
„То је итекако значајно бројним послодавцима и привредницима, прије свега мљекарима и другим пољопривредним произвођачима који чекају плаћање својих комитената, а морају у међувремену да плате ПДВ. То би им итекако олакшало пословање", објаснио је Нешковић.
 
Како каже, ово је велики простор за наредну годину и дјеловање оних политичких организација које сматрају да треба датум за подношење Извјештаја о ПДВ помјерити у другу половину мјесеца.
 
"СДС је један од носилаца у том мишљењу. Остављен је огроман простор за наредну годину да се разговара о томе, односно, да се рецимо помјери на 15. и 20. дан у мјесецу и да се прате показатељи у наредних шест мјесеци. Сигуран сам да ћемо доћи до побољшања у раду ових привредних субјеката", истакао је Нешковић и додао да ће СДС у будућности наставити у складу са реформским иницијативама.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account