30.11.2023 18:51
Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић би, ако има имало савјести, требао да поднесе оставку након што је Агенција за јавне набавке БиХ наложила Основном суду у Фочи да покрене прекршајни поступак против начелника, а Окружном јавном тужилаштву у Требињу пријаву на надлежно поступање против њега.
 
Изјавио је ово данас Огњен Бодирога посланик СДС, на конференцији за новинаре коју је одржао у Фочи истакавши да извјештаји надлежних институција јасно указују да су начелник и општинска управе радили супротно Закону о јавним набавкама.
 
„На основу извјештаја о проведеној финансијској ревизији општине Фоча за период од 01.01. до 31.01. 2022. године, који је радила  Главна служба за ревизију Републике Српске, Клуб одборника СДС у Фочи и ја као посланик смо Агенцији за јавне набавке БиХ послали допис. У њему смо држећи се извјештаја републичког ревизора набројали гдје је рађено у супротности са законом“, подсјетио је Бодирога, који је и потпредсједник СДС-а.
 
Додао је да су из Агенције за јавне набавке БиХ добили одговор да је у складу са њиховом иницијативом а након проведеног праћења поступака општине Фоча Агенција упутила основом суду у Фочи захтјев за покретање прекршајног поступка против начелника Милана Вукадионовића, а Окужном јавном тужилаштву у Требињу пријаву на надлежно поступање.
 
„Агенција за јавне набавке БиХ је навела да су у општини Фоча вршене набавке радова путем директног споразума на начин да се дијелио предмет набавке, што је у супротности са законом. Руководство је један те исти посао цијепало на више дијелова како би се дошло до износа испод шест хиљада КМ, све како би се могли склапати директни договори. Таквих уговора је било 17 а њихова вриједност 68 хиљада мрака“, навео је Бодирога цитирајући извјештај Агенције за јавне набавке.
 
Бодирога напомиње да су то само неке од уочених неправилности.
 
„Такође је проведено је и девет поступка јавне набавке радова путем директног споразума који се односи на санацију путева вриједности 37 хиљада КМ.  Начелник је радио супротно закону и приликом потписивања анекса уговора за асфалтирање пута Хум-Брашљеница.“
 
Бодирога истиче да када је у питању поступак у окружном јавном Тужилаштву Агенција предложила да се утврди да ли је код поступака постојао претходни договор начелника са директором привредног друштва са којим је склопљен директни споразум.
 
„ И то због постојања основане сумње да је почињено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, а посебну пажњу обратити на уговоре „Симинг трејд“ д.о.о. Фоча, с.п. и з.р Младен Перишић из Фоче и „Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче“, цитирао је посланик СДС.
 
Бодирога додаје да ће се он заједно са Клубом одборника СДС обратити Окружном тужилаштву и Полицијској управи Фоча поводом незаконитих радњи у овим уговорима и затражили да се испита одговорност и повезаност лица која су у њима учествовала.
 
Он је позвао начелника и општинску управу општине Фоча да демантују оно што су навеле институције.
 
„Ово што се наводи у тим извјештајима је само кап у мору, а ми ћемо изнијети још много доказа за кршење закона и друге неправилности које су почињени у општини Фоча“, поручио је Бодирога.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account