05.02.2017 00:00

Социјално-економски савјет Српске демократске странке је данас упутио позив посланицима у парламенту Српске да не усвоје Приједлог закона о високом образовању због бројних недостатака и нејасноћа које се налазе у овом документу.

Чланови Савјета су на конференцији за новинаре у Бањалуци истакли да умјесто адекватних рјешења за нагомилане проблеме у високом образовању понуђени закон додатно компликује стање у овој области.

Предсједник Социјално-економског савјета СДС Јово Атељевић каже да овај приједлог закона не рефлектује све вриједности које треба имати високо образовање и да би та тачка због тога требала бити скинута са дневног реда НС РС.

Он наводи да је високо образовање доведено на маргину друштва и да је потрено понудити конкретна рјешења, а не документ који пун нејасноћа.

obrazovanje-pres-05-02-b

„Наше високо образовање није прошло кроз реформу и покварили смо оно што је било добро у прошлом систему, а нисмо се прилагодили новим трендовима“, казао је Атељевић, додајући да се за развој и финансирање високог образовања не издваја довољно средстава.

Поручио да ће Социјално-економског савјета СДС бити упоран у својој намјери да се квалитет врати на универзитете.

Говорећи о недостацима Приједлога закона шеф Сектора за правосуђе Социјално-економског савјета СДС Иванка Марковић је казала да се они, поред осталог, односе и на право приступа образовању, а неправилности су присутне у дефинисању услова за оснивање и рад високошколских установа.

„Предлагач овог закона је направио грешку јер приступ високом образовању требају имати сви грађани под једнаким условима. Тако приступ одређеним програмима не могу имати средњошколци који су образовање завршили са мањом оцјеном од врло добар“, прецизирала је Марковић.

obrazovanje-pres-05-02-c

Наглашава да је оваква одредба поготово дискутабилна када се зна да се критеријуми оцјењивања у школама у РС значајно разликују.

Једну од великих нејасноћа у новом закону Марковићева види и у томе што одлуку о броју студената који се уписују на приватне факултете доноси министар, док ту врсту одлуке, када су јавни факултети у питању доноси Влада РС.

Она је оцијенила да ће уколико овај закон буде усвојен и одмах ступи на снагу настати додатни проблеми у цјелокупном систему високог образовања зато што он долази у средини циклуса образовања.

 

 

 


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account