25.04.2017 20:37
Представници Социјално-економског савјета СДС-а поручили су данас у Источном Сарајеву да је у сектору јавног привређивања у Републици Српској у посљедње три до четири године дошло до тешких поремећаја у пословању.

“Ти поремећаји изазвани су, прије свега, због вођења погрешне политике преливања новца и, модерно речено, трансферних цијена између Владе Републике Српске и једног од кључних сектора привређивања који је са својим везама ослонац за пословање укупне привреде”, сматра шеф Одсјека за финансије у Социјално-економском савјету СДС-а Славиша Раковић.

На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву Раковић је оцијенио да су проблеми у пословању јавних предузећа посљедњих дана кулминирали у Јавном предузећу “Шуме Републике Српске” и Шумском газдинству “Романија” на Сокоцу, али да сличне “негативности” постоје и у другим шумским газдинствима у Српској.
О стању у “Шумама Републике Српске” и штрајку дрвопрерађивача на Сокоцу говорио је шеф Одсјека за шумарство у СДС-у Данко Вучетић, који је навео да константно урушавање сектора шумарства у Српској траје од 2006. године, односно од када је на власт дошла актуелна владајућа структура.

“На крају прошле године краткорочне обавезе у `Шумама Српске` износиле су 67 милиона КМ, дугорочне 3,5 милиона КМ, а ненаплаћена доспјела потраживања 21 милион КМ. Од тога су спорна и сумњива ненаплаћена потраживања 16 милиона КМ. Само у прошлој години отписано је 17,5 милионан КМ, а то се константно дешава од 2011. године до данас”, истакао је Вучетић.

Он каже да се отписују сумњива и спорна потраживања такозваним фирмама “ташна-машна”, а да за то нико не одговара.

Вучетић је нагласио да сектор шумарства нема ни системски ријешено питање сузбијања нелегалних радњи у шумарству, што се посебно односи на шумске штете које су у 2015. години износиле 3,5 милиона КМ, а проценат наплате само 4,1 одсто.

Он је критиковао и превелики број запослених радника у сектору шумарства у Републици Српској, који се константно повећава у изборним годинама, тако да је 2006. године било 3.600 запослених, а данас је тај број повећан на 4.764 радника.

“Шуме Српске` немају урађену систематизацију радних мјеста, као ни организацију послова и задатака ни дан-данас, иако су им ту обавезу наредиле и Влада и Народна скупштина Републике Српске”, додао је Вучетић.

Говорећи о протестима дрвопрерађивача на Сокоцу, он је рекао да је ријеч о посљедици неадекватног и непоштеног односа шумарства према дрвној индустрији, што траје посљедњих 11 година.
 
“Ово је `гурање прста у очи` развоју Републике Српске”, навео је Вучетић.

Он је истакао да СДС има и план и капацитет за рјешавање “нагомиланих” проблема у сектору шумарства Српске.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account