12.05.2017 15:47
Стање у Републици  Српској никада није било теже и зато се морају  направити промијене у односу на стање инерције и одсуства воље да се зауставе негативни трендови, а да би се то десило мора доћи до опозива Владе РС, поручили су данас чланови Социјално-економског савјета СДС-а.

Они су упозорили да је политика садашње власти, која продајом трајних добара покушава измирити нагомилане дугове, погубна за Републику Српску њену економију и становништво.

„Влада тврди треба нам новца, кредита и још више задуживања, а ми из СДС кажемо потребно је рада, поштења, доношења и поштовања закона. Тада би се видјелo да се од садашњег прилива новца у буџет РС може организовати живот, испуњавати сви друштвени циљеви и остварити  развој“, казао је шеф Сектора за финансије Славиша Раковић. 

Он је рекао да се  Српска налази у највећој кризи сада када је спољна пријетња мала, истичући да се економско упропаштавање показало као највећа опасност за РС и њено становништво, којег је из дана у дан све мање.

„Власт сада признаје да желе продати рудник „Љубију“ наводећи да је то база за повећање пензија и измирење дуговања пољопривредницима“, истакао је Раковић додајући да су двије милијарде марака добијених ранијим продајама имовине РС потрошене, а да је резултат позитивних ефеката нула.

Према његовим ријечима Влада РС сада функционише на принципу пирамидалне шеме.  

„Дно пирамиде од кога се прикупља новац почиње да трпи и пријети да уруши врх пирамиде, а у пирамидалним шемама криминалног типа врх пирамиде обично побјегне са новцем из земље“, наводи Раковић. 

Сада је дошло до тога, каже он,  да се у сврху спашавања врха пирамидалне шеме не преза ни од чега. 

„Трговина посланицима која је сада актуелна је ту  да би се обезбједила  једна трансакција за коју се зна коме доноси корист“, наводи Раковић.

Предсједник Социјално-економског савјета СДС-а Јово Атељевић каже да неефикасна бирократија у РС, која је пренатрпана кадровима који немају никакву амбицију да стање поправе, успорава и ствара препреку за развој. 

„Улога јавне управе је претјерано интервенистичка и ствара баријеру успјеху, а нема је тамо гдје требала бити активна да омогући прогрес и заштити интересе свих који су добронамјерни и ваљани“, појашњава Атељевић. 

Наводи да РС има хрпу закона који су застарјели, а неки од њих аболирају криминална дјела или омогућавају ненамјенско трошење средстава. 

Атељевић је оцијенио да су радници у реалном сектору, који највише доприносе друштву, запостављени у односу на запослене у јавном сектору.

Упозорава да је присутна и криза морала и  одсуство бриге о сиромашнима, док се богати слој друштва потпуно одвојио и не примјећује проблеме других.

Шеф Сектора за породицу, омладину и спорт Жељка Милићевић упозорила је на лошу демографску слику истичући да се Влада РС не реагује на поражавајуће податке из ове области.

„Чињеница да је број рођених у односу на умрле у РС сваке године мањи за шест хиљада за Владу РС није довољан разлог да упали црвени аларм и хитно реагује“, казала је Миличевићева.

Она је указала и на забрињавајући број људи који се исељавају у иностранство и да све чешће имамо случајеве да из РС одлазе комплетне породице.
  
„Томе су допринијели социјална и несигурност и хаотичан здравствени систем, образовање које ствара хиперпродукцију кадра које не може да се запосли“, наводи Миличевићева.

Говорећи о стању у законодавству РС Стојана Петровић, члан Тима за правне и судске послове, је рекла да је правни тим СДС дошао до закључка да се у РС доносе лоши и нефункционални закони који се не проводе.

Она је навела да овој области постоји много нелогичности, а као примјер је навела Закон о правобранилаштву који предвиђа да правобранилац и његови замјеници не могу одговарати за оно што чине , што је у потпуној супротности са законом који само посланицима у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ допуштају ту врсту имунитета.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account