31.05.2023 10:35
„Вода на градског водовода није за пиће, те је исту прије употребе потребно прокувати", само толико је било потребно да се службено објави и да се на тај начин избјегне ширење заразе у општини Невесиње проуроковане водом из градског водовода. Међутим, том службеном објавом, службено би се признало оно што се већ зна а то је да супер скупи пречистач на језеру Алаговац, који је коштао три милиона марака, није у функцији.
 
Да ствар буде још гора, када се већ увелико почело сумњати у исправност воде, руководство ЈП "Водовод", предвођено директором Славишом Сокнићем обавјешта грађане да је вода хемијски и бактериолошки исправна за пиће, прилажући резултате испитивања из властите, неакредитоване лабораторије. Врхунац апсурда се дешава када ЈП "Водовод" обавјештава јавност да је вода бактериолошки исправна, иако на приложеном испитивању се види да је присуство бактерије ешерихије коли 17,8 MPN, док је присуство укупних колиморфних бактерија 39,6 MPN.
 
Правилник о здравственој исправности воде за пиће је јасан и каже да је референтна вриједност ешерихије коли и осталих батерија у 100 ml воде једнака 0 (нула), тј. не смије бити никаквог присуства наведених бактерија. На тај начин, несавјесним радом директор ЈП "Водовод" је покушао довести у заблуду комплетно становништво које се водом снабдјева из градског водовода и додатно угрозити здравље становништва.
 
Из досадашње праксе, очекивати је да ће руководство општине и "Водовода" покушати пронаћи кривца за цијелу ситуацију. Међутим, морају бити свјесни да ништа не може умањити њихову одговорност за то што се непречишћена вода пустила у мрежу и да становништво није на вријеме упозорено. И не само то, него се и дале тврдило да је вода исправна за пиће.
 
Из тога разлога, уколико имају имало одговорности и савести, тражимо да:
 
1. Директор ЈП "Водовод" Славиша Сокнић поднесе оставку из разлога који су претходно наведени у тексту,
 
2. Начелник општине Миленко Авдаловић поднесе оставку, из разлога што и после уложених три милиона марака пречистач воде на језеру није у функцији иако је уз сву помпу и свечаности пуштен у рад,
 
3. Позивамо све странке које учествују у раду скупштине општине Невесиње да потврдно одговоре на наш позив да се закаже и одржи посебна скупштина општине Невесиње на којој би се расправљало о узроцима, последицама и одговорности појединаца који су довели до настанке ове ситуације.

Посебно је симптоматично што се начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић није обратио нити једном грађанима Невесиња од почетка епидемије. Очекујемо да изађе пред грађане и каже о чему се ради. 
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account