01.03.2016 00:00

 Умјесто да се сва енергија и расположиви ресурси усмјере на сужавање финансијских ,,рупа'', влада Републике Српске наставља да их продубљује и проширује, упозорава Одбор Српске демократске странке за финансије.

Истичу да је стање јавних финансија Републике Српске из дана у дан, из сата у сат све лошије и да су на све стране дефицити и дубиозе.

У том првцу, према мишљењу ресорног одбора Српске демократске странке, иде и план реорганизације Банке Српске.

"Према нашим сазнањима владин план за Банку Српске предвиђа претварање банке у правни ентитет који би се бавио платним прометом и наплатом датих кредита. Влада би депозите исплатила на начин да 55 милиона КМ, колико износе депозити становништва, исплати у року од 90 дана од доношења новог закона (lex specialis) којим би се омогућило овакво рјешење", наводе у Одбору.

Није познато одакле ће влада обезбиједити ова средства и ко ће бити закинут.

"Остатак депозита од 95 милиона КМ, који се односе на правна лица, влада планира покрити емитовањем хартија од вриједности на дужи временски рок", наводе у Одбору и указују да је ово грубо кршење постојећег Закона о банкама према којем је над банком морао бити покренут поступак ликвидације јер није солвентна већ дужи временски период, а већински акционари (ИРБ и Гарантни фонд) нису доставили адекватан план докапитализације.

Процјена је да је тренутни губитак Банке Српске око 70 милиона КМ.

Овај накарадни план, осмишљен у Министарству финансија РС, подразумијева, према сазнању СДС-овог Одбора за финасије, да се укупно бачена буџетска средства у Банку Српске пењу на 144 милиона КМ (раније је Влада уложила 74 милиона КМ, 30 милиона у капитал и 44 милиона кроз кредитне линије - и та средства се сада увећавају за планирано покриће губитка од 70 милиона КМ).

Наглашавају да је то оптерећење сваког грађанина РС у висини од 101 КМ (ако полазимо од статистичких података да је број становника РС око 1,4 милиона) и да је то најмања цијена коју ћемо сви солидарно платити због неодговорности владе Жељке Цвијановић.

Такође се упозорава да ће сви депозитари који умјесто свог новца добију обвезнице бити закинути за најмање 30% од стварног износа потраживања (таква је тренутна цијена котације обвезница на бањалучкој берзи) и додаје да је право свих депозитара, сходно члану 122. Закона о банкама, да туже акционаре банке (ИРБ РС и Гарантни фонд РС) за ову превару.

"Да влада РС није докапитализовала Банку Српске 2014. године, депозитари би тада тужили бивше власнике, Литванце. Несхватљива је тадашња одлука владе да уђе у капитал банке без икаквих претходних анализа. Несхватљиво је да Влада штити криминалце из Литваније и да терет њихове пљачке сада намјерава пребацити на грађане РС", указују у СДС-овом Одбору за финасије.

Поручују да свако разумно биће зна да се планом реогранизације Банке Српске буџетске ,,рупе'' продубљују за најмање 144 милиона КМ, што очито не зна једино влада Републике Српске.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account