09.06.2014 00:00

Српска демократска странка се захваљује свим грађанима и бројним локалним заједницама на показаној великој солидарности у тренуцима катастрофе, када су држава и надлежне институције показале немоћ да се носи са својом одговорношћу.

ГО СДС сматра неодговорним понашањем да ни након више од три седмице од катастрофалних поплава НСРС није разматрала стање и усвојила неопходне мјере. Ово је још један доказ да је демократски капацитет Народне скупштине РС стављен у функцију предсједника Републике и владе, а не обрнуто.

Одговор власти за вријеме превенције, катастрофе и након окончања поплавног таласа је био неозбиљан и неодговоран и није пратио тежину и озбиљност ситуације у којој се нашао велики број грађана РС. У демократским државама одговорна власт дала би оставку, а у РС неодговорна власт покушава да одговорност пребаци на локалне заједнице које су погођене незапамћеним поплавама.

 Одговорност за објекте које су у функцији одбране од поплава као што су насипи, препумпне станице, латерални канали и други је ЈУ "Воде Српске", а које су, према законској регулативи, одговорне и за осматрање и обавјештавање о стању водопривредних објеката и о непосредној опасности од поплава.
За нефункционисање ЈУ "Воде Српске", цивилне заштите и робних резерви директно је одговорна влада, као и за криминал који постоји у тим установама и предузећима.

СДС упозорава на најаву злоупотребе Специјалног тужилаштва РС кроз политички утицај актуелне власти у покушају пребацивања сопствене одговорности. Подсјећамо да је недавно власт изнијела намјеру да укине специјално тужилаштво РС због неадекватног рада, а Предсједник РС подноси пријаву против НН лица управо онима којима је запријетио да ће их укинути. Свима је познато да су најодговорнија НН лица у РС за неадекватну реакцију на поплаву  Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Драган Анђелић.

Злоупотреба Специјалног тужилаштва РС се види и у активностима на прикривању вишемилионског криминала и отварањеу процеса против СДС-ове локалне власти у Вишеграду и другим општинама гдје СНСД није на власти. Намјера такве активности је прикривање чињенице да је од грађана РС преко пројекта Андрићград извучено више милиона КМ у приватне џепове.

Такве криминалне афере уз "Бирач", криминал у здравственом систему, екплоатацији штума, БиБ банцу, Путевима РС, као и криминал кумова првог човјека РС, исисавање милиона КМ преко подстицаја у пољопривреди и набавке вјештачког ђубрива и многе друге афере довеле су РС до просјачког штапа и кредитног ропства. Економија РС је доведена на кољена под руководством СНСД-Милорад Додик и то је разлог зашто нису постојале никакве резерве за помоћ угроженом становништву када га је задесила катастрофа.

Да би се санирале штете од поплава хитно треба вратити опљачкани новац од тајкуна који нису плаћали порезе и који су монополом и корупцијом уз подршку актуелне власти дошли до огромног богатства. Хуманитарни телефони не могу ријешити последице катастрофе оваквих размјера и зато тражимо да се веће суме новца одмах одвоје из буџета РС. Резерва за то је и буџет предсједника РС који је у мандату Милорада Додика увећан више пута.

Тражимо да Савјет миинистара стави на располагање све расположиве резерве и неискориштена средства која годинама стоје на рачунима банака из политичких разлога.  С тим у вези СДС још једном позива ОХР и Савјет министара БиХ да деблокирају средства са посебног рачуна СДС-а како би била усмјерена за помоћ угроженом становништву.

                           


   Информативна служба СДС


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account