20.05.2014 00:00

Српска демократска странка захтјева од предсједника Владе РС Жељке Цвијановић да хитно повуче одлуку о именовању повјереника владе за град Добој. Одлука је сраман покушај да искористе невиђену трагедију за обрачун са локалним властима у вријеме када је неопходно једниство и сараадња свих нивоа власти и свих грађана РС.

Са истим циљем су донесене и одлуке да сва помоћ коју скупљају грађани и општине у РС не могу ићи директно угроженим подручјима, него морају бити упућени на располагање влади у Бања Луку.

Срамна је и одлука да угрожене општине не могу отварати и располагати сопственим рачунима за помоћ. Такве одлуке ће знатно умањити прилив помоћи, јер је више него очигледно да им је циљ политичка промоција СНСД и корумпиране неспособне владе Жељке Цвијановић.

Да би прикрили своју неспособност и одговорност за понашање у кризним тренутцима, Додик и Цвијановићева су задужили полицију РС и пензионисаног генерала Зеца за провођење срамног политичког пуча у Добоју. Пуч је почео још у вријеме највеће кризе, када су министри владе РС дошли у Добој и основали нелегални паралелни кризни штаб у добојској болници, без договора и контакта са локалном влашћу.

Овакви потези власти РС неће прикрити чињенице да је, иако тврди да су били обавјештени о долазећој катастрофи, предсједник РС отишао на службени пут у иностранство у вријеме када се дешавала трагедија у Добоју, а да су предсједница владе Цвијановић и министри летјели службеним хеликоптерима као муве без главе, покушавајући да створе слику да раде нешто корисно. Ако су знали да долази катастрофа како тврде, зашто тада нису прогласили ванредно стање на цијелој територији РС и наредили евакуацију угроженог становништва?

Овакве одлуке неће амнестирати власт Милорада Додика од одговорности зато што послије поплава из 2010. нису ништа урадили да санирају систем водозаштите и оспособе цивилну заштиту Републике Српске да организују заштиту становништва у случају катастрофа као што је ова.

Српска демократска странка позива власти да одустану од покушаја извлачења политичких поена у вријеме трагедије која је задесила Републику Српску и позива све на солидарност и јединство, како би се санирала штета и помогло угрожено становништво.


Информативна служба СДС


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account