22.03.2014 00:00
СНСД је именовањем Драшка Милиновића, досадашњег шефа кабинета предсједнице Владе Жељке Цвијановић и предсједника РС Милорада Додика,  нескривено преузео директну страначку контролу над Јавним радио-телевизијским сервисом Републике Српске.
 
Увођење директне контроле над Јавним сервисом услиједило је након што је сада већ смијењено  руководство РТРС, покушало да мало одшкрине врата и онима који нису под Додиковом контролом. На тај начин су жељели створити привид да је РТРС сервис свих грађана. То није било прихватљиво за аутократску власт Милорада Додика и руководство је смијењено по кратком поступку.
 
Као последица тога, по хитном поступку је отказана за понедељак заказана емисија на РТРС-у у којој су ставове требали суочити предсједници опозиционих СДС и ПДП са владајућим СНСД-ом и ДНС-ом. Све то говори о настанку још дубљег медијског мрака у који вуку РС они који су у страху од одговорности за последице њихове владавине.
 
Довођењем јавних владиних апаратчика на руководећу функцију у републичком Јавном сервису актуелна власт се отворено умијешала у управљачку и уређивачку политику РТРС и тако угрозила елементарне принципе слободе новинара и медија.
 
СДС се нада да ће запослени у РТРС-у наћи начина да сачувају властити професионални дигнитет и тако спасу углед професије. Морају се заштитити права свих грађана РС који су личним финансирањем суштински власници Јавног сервиса.
 
СДС позива све демократске институције, које се баве заштитом права новинара и људских права, да подрже и помогну у стварању професионалне функције јавног сервиса у РС, која је директно угрожена наметнутом пропагандом владајућих странака.
                                                                                                Информативна служба СДС  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account