04.09.2013 00:00

Прво да отворено кажем да сматрам да је наступ господина Додика огољен покушај дискредитације и застрашивања свагог ко се обрати државним органима у сврху пријављивања и спречавања криминалних активности, што ја одговорно и аргументовано радим. Нејасно је зашто се господин Милорад Додик у функцији предсједника Републике Српске и СНСД-а оглашава по овом питању иако га нико лично, персонално или институционално није споменуо, већ су надлежним органима предана документа која је прикупио антикорупциони тим СДС-а у случају градње објекта фирме Гранд трејд, гдје се истину за вољу он и не спомиње. Предсједник Републике Српске и СНСД-а госп.

Милорад Додик је на ова начин позвао на линч оних који указују на криминал те непримјерним ријечима изнио грубе неистине и увреде и на мој рачун. Поред тога називајући лице које у јавности слови као његов кум, а оптужено је за криминалне активности због којих се против њега води поступак пред Окружним судом у Бањалуци „ угледним инвеститором“ врши се очигледан притисак на судске власти и свједоке, што представља злоупотребу институције Предсједника Републике.

Што се тиче инсинуације да сам ја тражио новац од власника Гранд Трејда за завршетак своје куће одговорно то називам прљавим подметањем, и позивам да се о томе као и цијелом случају Гранд Трејда, полиграфски испитамо ја, госп. Додик и госп. Радишић. Будући да се ради о клевети принуђен сам и на правне кораке због ове очигледне неистине.

Та неистина је не само провидна већ и веома неинтелигентна, јер и птице на грани у Бањалуци знају да сам ја своју кућу завршио прије 10 година и да немам и не градим другу на Дедињу или Кипру. Нека други пут смисле неку инвентивнију инсинуацију.

Највише ме је повриједило помињање мога поштења у контексту мојих активности и понашања током 1992, 93 и 94-те године од стране госп. Додика.

Разумијем да се предсједник Републике Српске налази у стању бијеса због тренутних политичких околности али је невјероватно да господин Додик сад јавно заступа и рециклира неистине. Позивам га да поднесе пријаве надлежним органима, па чак и суду БИХ уколико има било каква сазнања о било чему нечасном и противзаконитом у том периоду мога живота којим се искрено поносим. Подсјећам га и да се о мојој улози у рату већ изјашњавао као свједок Хашког суда у оптужници „Крајина“ пред судијом Џоан Конер. Зато га сад јавно питам дали је тада о мени говорио истину или неистину, и шта говори данас ! Уколико је заборавио радо ћу га подсјетити. Поред тога што је јавност дезинформисана изношењем неистина а мени причињена велика увреда и бол, те узнемирена породица морам да позовем на озбиљност ,пристојност и дигнитет у свакој комуникацији , јер овакви поступци нису на част Предсједника Републике Српске .

Дневна политика и вријеђање неистомишљеника сигурно нису мјера тога дигнитета. Сваки човјек може да изгуби изборе али не треба да губи здрав разум и достојанство и не смије да неистинама у сврху политичког препуцавања јавно вријеђа друге људе и породице . Поготову ако је предсједник Републике Српске. Поштујући и уважавајужи ту функцију ја нећу да учествујем у личним препуцавањима и причам, инсинуирам или документујем шта је њен носилац радио у рату или миру већ се залажем за поштовање институција, закона и демократских начела.

Предсједнику Републике, а и јавности, је познато да све што говорим поткријепим аргументима и да се они неко вријеме могу игнорисати ,сакривати или вријеђати њихов доносилац, али прије или касније истина изађе на видјело. Тако је било и са активностима бившег министра здравља, такође кума предсједника републике, тако је било и са директорима у Фонду здравства, Бирча и многим другим аферама, а тако ђе ће бити и са случајем Гранд Трејда, који је очигледно у фокусу многих личних интереса који понижавају и блокирају рад институција задужених за провођење закона грубо вријеђајући оне који на закону инсистирају.

Очигледан циљани напад на СДС и његовог предсједника и истакнуте чланове, узрокован је управо намјером СДС-а да раскринка криминалне афере и омогући рад надлежних органа и рад институција које се тренутно застрашене и блокиране.

Неспорна је истина да је СДС имао бројне прилике да СНСД скине са власти прихватајући разне понуде од федералних партија и ТЗВ. међународне заједнице , али смо се руководили интересима Републике Српске и нисмо искористили прилику да у пуцамо у леђа политици СНСД-а када је запала у сукобе са међународним факторима и федералним партијама са којима је дуго била у љубави. СДС и сви његови људи су се понијели часно и државнички за разлику од СНСД-а, који је на власт дошао пуцајући СДС-у у леђа уз подршку СФОР-а и федералних партија и медија, руковођен само интересима доласка на власт. Можда данас у страху од великог пораза неко има намјеру да на сличан начин остане на власти, али није нормално да због тога треба уништавати институције које су задужене за спровођење закона или почињати политички рат и сукобе са неистомишљеницим , партијама и грађанима у Републици Српској .

То није одговорна и разумна политика и њен исход је крајње неизвјестан а последице су опасне и непредвидиве по Републику Српску.

У Бањалуци 04.09.2013.г. Др Ненад Стевандић
Посланик СДС и предсједник Одбора за Безбједност НСРС


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account