05.05.2018 12:50
Нимало безазлена епидемија морбила, која је захватила Републику Српску,  а која је кулминирала у Дому за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“ у Бања Луци, гдје је заражено деветоро дјеце, представља озбиљан пропуст надлежних у Министарству здравља и социјалне заштите и опасност за јавно здравље грађана Републике Српске.
 
За појаву епидемије одговораност носе Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске на челу са ресорним министаром, јер је ово министарство директно надлежно за Јавну установу Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци.
 
Апсурд је у 21. вијеку да надлежно министарство које је дужно и одговорно да брине о овој дјеци није спровело процедуру обавезне вакцинације ове дјеце, због чега се и десила ова епидемија у Бањалуци, а здравље дјеце угрожено, као и њихов даљи раст и развој.
 
Ако је прије тачно мјесец дана против шесторо родитеља који су одбили да вакцинишу дјецу покренут прекршајни поступак од стране инспекцијских органа, постављамо питање надлежнима да ли ће бити покренут поступак за криминални немар и пропуст у службеној дужности и одговорности против надлежног министра и других одговорних у министарству здравља и социјалне заштитите?
 
Лицемјерно је то што је министар здравља Драган Богданић данас, како су објавили медији, посјетио у болници заражену дјецу, којима је то слаба утјеха за нарушено здравље. Оно што министар треба да одговори јавности је зашто ова дјеца нису била вакцинисана? Ако није у стању да да одговоре треба да поднесе оставку.
 
С обзиром на то да дјеца о којима се стара ресорно министарство нису прошла основну имунизацију, која се подразумијева кроз основну здравствену заштиту, поставља се питање како тек онда води рачуна по осталим питањима здравља, раста, развоја, образовања и социјализације ове дјеце о којима нико други не брине.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account