05.07.2018 15:30
Савез за побједу је усаглашен око чињенице да чланство у НАТО није могуће док је на снази Декларација Србије о војној неутралности. Сваки српски политичар који би гласао за НАТО, док Србија не би ушла у НАТО би подјелио српски народ. Г-дин Иванић као садашњи, а и будући члан Предсједништва БиХ то никад неће дозволити.

Република Српска располаже механизмима да спријечи да дође до уласка у НАТО против њене воље и то у случају ако би дошло до прегласавања искористила би право ѕаштите виталног националног интереса, саѕвала Народну Скупштину Републике Српске и одбила улаѕак у НАТО.

Управо три мјесеца након што је Србија донијела Декларацију о неутралности, Предсједавајући  Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у јуну 2009. године формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП);

Стварна истина о путу БиХ у НАТО је управо у чињеници да су на свим документима који се тичу НАТО-а потписи првих сарадника г-дина Додика из СНСД-а: Николе Шпирића и Небојше Радмановића.


Управо је СНСД био тај који је направио прве кораке БиХ и Српске према НАТО-у и потписао докумнте који су наведени у наставку на основу Декларације коју је донијела ова партија, а која НАТО дефинише као стратешки циљ.

Хронологија

• Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић лично је 2005. године потписао Закон о одбрани БиХ, а изгласао га је СНСД. Члан 84. Закона о одбрани БиХ овако говори о активностима за пријем у НАТО: ”Парламентарна скупштина, Савјет министара, Предсједништво БиХ, те сви субјекти одбране, у оквиру властите уставне и законске надлежности, провешће потребне активности за пријем БиХ у чланство НАТО”.

• Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у децембру 2006. године Споразум о приступању БиХ НАТО програму ”Партнерство за мир” на сједници Сјеверноатлантског савеза у Бриселу.

• Потом је у марту 2007. године БиХ је потписала Споразум о размјени безбједносних информација са НАТО-ом по одлуци Савјета министара БиХ, којим је предсједавао Никола Шпирић.

• Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић је 2008. поново потписао више докумената за интензивирање дијалога између БиХ и НАТО. Једним од њих, ”Иницијативним документом за интензивирани дијалог између БиХ и НАТО”, потврђен је стратешки циљ, а то је ”што скорији улазак у пуноправно чланство у НАТО”.

• У марту 2008. године у Касарни “3. мај” у Добоју потписан је Споразум о коначном располагању покретном војном имовином. Споразум су потписали данас велики противници пута у НАТО - Милорад Додик као предсједник Владе РС и Никола Шпирић тада Предсједавајући Савјета министара.

• Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у јуну 2009. године формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП);

• Наставак СНСД-овог пута у НАТО био је у марту 2010. године када се предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у Бриселу састао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном и учествовао на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО-а. Шпирић је оцијенио је да ће чланство БиХ у Акционом плану НАТО-а (МАП) ојачати изнутра БиХ и њену стабилност.

• Своју улогу на СНСД-овом путу без повратка имала је и садашња савјетница предсједника РС Ана Тришић – Бабић када је у јулу 2012. године уприличена посјета замјеника генералног секретара НАТО-а Александра Вершбова БиХ. Ана Тришић Бабић била је присутна на састанку као замјеник министра иностраних послова, а 2014. године је изјавила – ”Ја сам за НАТО”.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account