09.09.2020 11:00
 
Влада РС је преко Завода за запошљавање одобрила пакет потстицаја за запошљавање који у најмању руку изгледа смијешно, неодговорно и нерационално. У том пакету 73% приправничких мјеста предвиђен је за запошљавање у јавном сектору у којем већ годинама постоји вишак радника због страначког запошљавања.
 
Иако је Влада мијењала Закон о локалној самоуправи како би пролонгирала рационализацију и смањење броја радника за 1500 радника у општинским службама, што грађане кошта цца 25 милиона КМ на годишњем нивоу, овим пакетом потстицаја за запошљаање наставља се запошљавање у јавне установе.
 
Имамо информације да чак раднике који су узели отпремнину у износу од 30 до 50 хиљада КМ из Електропривреде РС, Завод за запошљавање сад експресно запошљава у јединице локалне самоуправе.
 
Локалне заједнице на чијем челу је СНСД добиле су на десетине приправничких мјеста, Поште Српске које имају на стотине радника вишка и имају катастрофалне финансијске резултате пословања примају нових 20 радника, адвокатска канцеларија Милана Петковића, потпредсједника Народне скупштине РС прима два приправника од новца грађана Републике Српске, Јавно предузеће „Путеви РС“  добили су 10 приправника из средстава Завода за запошљаање. И таквих примјера је на десетина.
 
Апелујемо на Владу да оваква политика запошљавања неће повећати нове приходе Републици Српској већ да ће грађани морати издвојити новац како би владајуће политичке партије ухљебљавале своје послушнике. Само реалан сектор и јачање привреде могу да донесу нову вриједност и останак младих стручњака у Републици Српској.
  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account