30.08.2023 14:54
Хоће ли Милорад Додик на сједницу Народне скупштине на којој ће бити предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају "Ковачевић" позвати на одговорност и Небојшу Радмановића, свог најближег сарадника који је 2012. године гласао да Фарис Вехабовић, идејни творац апелације Славена Ковачевића, буде изабран за судију Европског суда за људска права, упитао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика Српске демократске странке.  
 
„Радмановић је као члан Предсједништва БиХ 2012. године предложио Европском суду за људска права Фариса Вехабовића за судију на деветогодишњи мандат што је суд и прихватио. Вехабовић је и као судија био дугогодишњи лобиста различитих апелација пред Европским судом за људска права којима се покушавао по налогу бошњачке политике примијенити државни карактер Босне и Херцеговине од државe два ентитета и три народа у грађанску државу. Ако прочитате Вехабовићеве колумне у медијима којима он савјетује како да се промијени државни карактер Босне и Херцеговине јасно је да је Радмановић те 2012. године именовао грађанског лобисту у Европски суд за људска права“, поручио је Говедарица.
 
Он је казао да све апелације према Европском суду за људска права које је политичко Сарајево кандидовало има печат Фариса Вехабовића којем је мандат у Суду у Стразбуру управо омогућио Небојша Радмановић.
 
„Када већ сазива посебну сједницу Народнe скупштине Републике Српске о пресудама Суда у Стразбуру, Додик би требао да позове Радмановића да Народној скупштини а и јавности објасни зашто је именовао Вехабовића у Суд у Стразбуру“, поручио је шеф Клуба посланика СДС и додао:
 
Да цинизам буде потпун потрудио се јуче Радмановић који је у изјави за Срну осудио нову пресуду Суда у Стразбуру казавши да: „нова пресуда Европског суда за људска права не поштује уставне норме БиХ, непримјењива је у њој и само може изазвати веће проблеме од постојећих. Одлуке су потпуно ван норми живота у БиХ, који се заснива на равноправности народа и ентитета“. Радмановић би Народној скупштини Републике Српске али и свом партијском шефу Милораду Додику морао да објасни да ли је те 2012. године испао крајње политички наиван када је изгласао Фариса Вехабовића у Европски суд за људска права? Или је ипак тај његов потез налог Милорада Додика којим је још тада зарад сарајевских фотеља трговао интересима Републике Српске? Размиљшајући шта је од овога тачно, више сам мишљења да је Додик наредио Радмановићу да именује Вехабовића“, закључио је Говедарица.   

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account