24.05.2017 15:21
Сектор за финансије Социјално-економског савјета Српске демократске странке сматра да су наводи Славице Ињац у цјелини тачни и могу се поткријепити наводима из писма намјера које су извршне власти (БиХ и Републике Српске) потписале још  у јулу 2016. године. Тврдим аранжманом на утврђивању „системских банака“ те утврђивању правила, извјештавања и мјера у оквиру ЦББиХ, Агенције за осигурање депозита БиХ и двају агенција за банкарство, улогу и одговорност за пренос надлежности преузима Агенција за банкарство Републике Српске и избјегава надзор Народне скупштине Републике Српске. Овакав аранжман има висок ниво неповратних елемената и њиме се учвршћује незаобилазна и водећа позиција Централне банке БиХ у надзору над значајним дијелом банкарског система.

Мане Закона о осигурању депозита које смо истакли и захтјевали изјашњавање Народне скупштине Републике Српске о њима нису отклоњене и овим Законом се на мала врата уводе овлаштења за ову Агенцију, укључујући и доношење акта о Стандардима квалитета управљања банкама, извјештавању те вршењу непосредне контроле који су у колизији са надлежностима Агенције за банкарство Републике Српске.

Покривање оваквих аранжмана изјавама о апсолутној усклађености са уставним надлежностима Републике Српске и одсуству преноса надлежности је само маска за акцију која се своди на максиму: „Требају нам паре ММФ, не постављајте сувишна питања и не брините за надлежности.“ Такву дволичну политику „бораца за Републику Српску“  најоштрије осуђујемо, јер смо свједоци да за потребе неконтролисане потрошње ништа није свето, ни наша природна богатства, ни остали ресурси, па ни Република Српска.

Српска демократска странка је припремила и предложила аранжмане којима се може успоставити фер однос унутар БиХ и којим се обезбјеђује вршење уставних и законских овлаштења свих набројаних институција. СДС предлаже изјашњавање НСРС о овим питањима.

Најновије

Из категорије

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account