21.09.2019 20:28
-Искористили смо прилику да свако од нас изнесе своје виђење ситуације, уопште у Босни и Херцеговини, посебно у свјетлу декларације која је била у центру пажње. Није то био састанак истомишљеника - казао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић, гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.
 
Коментаришући састанак у Београду са предсједником Србије, Шаровић је рекао да је најважније оно што је рекао српски предсједник Александар Вучић.
 
"Ја лично дијелим све оно што је рекао и са моје позиције као предсједника Српске демократске странке, све је прихватљиво, мислим да је све било одмјерено", казао је Шаровић и додао:
 
"Али, са друге стране, имали смо прилично дуг састанак за мене врло користан. Искористили смо прилику да свако од нас изнесе своје виђење ситуације, уопште у Босни и Херцеговини, посебно у свјетлу декларације која је била у центру пажње. Није то био састанак истомишљеника".
 
Шаровић је рекао да су он и Бореновић (предсједник ПДП) били на неки начин опозиција и представљали смо странке које су опозиција у Републици Српској.
 
"То је била прилика да се чује и наше мишљење које није увијек исто као мишљење позиције. Било је одређених ствари око којих смо се сложили, прије свега око декларације, али постоје многа питања о којима другачије размишљамо, па и можда око одређених одговора везано за декларацију што се и видјело из изјава послије", казао је Шаровић.
 
На констатацију да се слушајући Додика на конференцији за медије стекао утисак да се налазимо у неком предратном стању, Шаровић је одговорио:
 
- Па јесте , ја морам признати, да сам на један начин изненађен том реториком и то је Додик рекао у своје име и у име своје странке, на то има право али није то рекао у име свих нас. Мислим да је потребно да нагласим да наш одговор уопште када је у питању декларација СДА и када је у питању стање у Босни и Херцеговини, треба да буде одмјерен и одговоран и на било који начин не хушкачки или реакција која може да продуби кризу у Босни и Херцеговини - казао је Шаровић.
 
Мишљења је да треба умјесто мишића показати више мудрости и памети.

"Ово је прилика да се Република Српска позиционира као страна која ће можда да буде препозната као Република Српска која се залаже за мир и стабилност, за развој у Босни и Херцеговини. То је нешто што би требало од нас да се чује, паметније је то него да помињемо неку другу реторику. Нећемо годинама да живимо у некој таквој атмосфери, то је неприхватљиво, бар са стране Српске демократске странке", казао је Шаровић.
 
Ми треба да имамо, каже, јасан поглед на ову декларацију, да кажемо да је она за нас неприхватљива, да је назадна да је супротна Уставу, али да кажемо да је било истих декларација и раније.
 
"Једна је била у априлу ХДЗ-а, скоро идентична као ова СДА, па је нико није нападао, али треба да имамо исти однос према томе. Рекао бих да су се у декларацијама утркивали и СДА и ХДЗ и СНСД. Са тим треба престати ради ових народа, грађана у овој земљи. Мислим да је то нешто што и по мени треба да буде кључна порука. Јасан однос према одређеном документу али и тонови који ће да буду озбиљни и одговорни. Мислим да се то очекује од странка поготово од оних које су парламентарне", казао је Шаровић.
 
На питање какве одлуке се очекују од Народне скупштине Републике Српске у вези спорне декларације, Шаровић је рекао да није обавијештен о томе да ли ће и када да буде сједница Народне скупштине посвећена овом питању.
 
"Не учествујем у њеној припреми, али уколико буде сазвана, одазваћу се. То је одговорност према НС РС. Ако ме питате да ли о Декларацији треба да расправља НС РС, рећи ћу вам да о томе прво треба да се огласе парламентарне странке из Републике Српске. Можемо да сједнемо заједно и да кажемо да је то за нас неприхватљиво. Мислим да није право рјешење да о томе расправља НС РС. Ако до тога дође, ми ћемо да дођемо и да кажемо наш став.", рекао је Шаровић.
 
Да ли је било ријечи о напуштању Савјета министара БиХ, Шаровић је навео да на данашњем састанку није било говора о напуштању било чега, Савјета министара или било којих других позиција.
 
"На маргинама се говорило о томе. Уколико се на НС РС потегне то питање, поновићемо оно што смо раније рекли. Мислим да је у највећем интересу Српске да се буде у институцијама и да би били у великом проблему да то препустимо припадницима хрватског народа. Додику сам рекао `знаш шта, уколико ти мислиш да нас тројица треба да напустимо Савјет министара, зашто то не би урадио и ти, и Шпирић, и Радмановић. Хајде да разговарамо на тај начин, па да видимо да ли би то донијело ишта добро за Републику Српску".
 
Одговарајући на питање да ли је јаснија ситуација предсједнику Србије, с обзиром да је саслушао све актере у дешавањима у БиХ,  казао је да је овај састанак управо то имао за циљ.
 
"Да размијенимо информације, да се саслушају све политичке странке које долазе из Републике Српске. Мислим да је Вучићу све јасно. Јуше сам рекао да су информације биле једносмјерне и када то кажем, мислим да су оне стизале из једне политичке опције. Код нас их има више и добро је да се чује глас свих и опозиције и власти. Нисмо правили никакав заједнички документ или било шта, више је то послужило за јаснију слику која долази од странака из Републике Српске".
 
Упитан каквог је формата био овај састанак, састанак предсједника Вучића са предсједницима странака из РС или је имао државни карактер, с обзиром на то да је на пресу говорио господин Додик, а не госпођа Жељка Цвијановић (предсједница Републике Српске), а ова тема се ипак тиче Републике Српске, Шаровић је казао да је он позван и присутан као предсједник Српске демократске странке.
 
"Да ли је и зашто било одређених дилема, није на мени да одговарам. Што се мене тиче, Додик је могао да говори само у своје име или СНСД-а, а не у име цијеле делегације и то сам јасно рекао", казао је Шаровић гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account