20.11.2019 12:47
Предсједник Главног одбора Српске демократске странке и начелник општине Теслић, Милан Миличевић, гостовао је синоћ у емисији „Потез“ телевизије К3, гдје је говорио о предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске на којој је једна од тачака дневног реда распуштање Скупштине општине Теслић.
 
Миличевић је нагласио да је одуговлачењем са распуштањем СО Теслић за ових 8 мјесеци направљена велика штета становницима општине Теслић блокираним пројектима, а да за то највећу одговорност сносе Министарство управе и локалне самоуправе, то јест Влада Републике Српске, а да тај терет одговорности сада пада на посланике у Народној скупштини Републике Српске, који не би смјели да игноришу мишљење бирачког тијела једне општине која није мала.
 
„Немам велика очекивања од ове сједнице НС РС, спреман сам на то да се иницијатива за распуштање СО Теслић и одбаци, а спреман сам и да се усвоји. Што се тиче Теслића и милионске штете која је направљена више није ни важно и мало тога може да се поправи. Важно је нешто друго, уколико би се та иницијатива прихватила и дошло до распуштања локалне скупштине послала би се једна снажна порука која превазилази границе општине Теслић свим онима који у будућности у било којој општини у Републици Српској изгласају опозив начелника, што је легитимно право, да и сами требају да сносе једну значајну количину одговорности за потез који чине. Легитимно је смијенити начелника, али ако су бирачи дали подршку том начелнику то значи да они који су донијели такву одлуку морају за њу да одговарају. Суштина је да се овдје мора испоштовати воља гласача о којој у новијој историји мало ко води рачуна“, нагласио је Миличевић.
 
Он је додао да је воља гласача у Теслићу била да дају подршку и легитимитет скупштинској већини, коју од како кад од 15 или 18 одборника чини 14 „прелетача“ који нису у политичкој опцији у којој их је народ изабрао 2016. године, а која блокира рад локалног парламента, блокира развојне пројекте и чини милионску штету грађанима општине Теслић.
 
„Када то схвате посланици у НС РС који о томе требају да гласају они требају да донесу одлуку о распуштању те локалне скупштине. Немам илузију да ће се то десити, али ћу са своје стране у политичком смислу све учинити да до тога дође. Референдум који је одржан није ријешио проблеме општине Теслић, уколико не дође до распуштања СО Теслић наставља се статус кво, а то у најкраћем значи да ће се наставити блокада мноштва развојних пројеката, нема изградње, нема улагања, нема прилива новца у буџет општине. Уколико ипак дође до распуштања скупштине именује се привремено тијело које обнаша улогу скупштине и које чине 3 представника: један из Министарства финансија, један из Министарства управе и локалне самоуправе и једног предлаже начелник општине и онда то трочлано тијело одлучује умјесто скупштине о таквим пројектима. Наравно да сматрам да би се било лакше и рационалније разговарати о таквим капиталним развојним пројектима са три човјека који долазе испред тако значајних институција, него са 15 или 18 одборника који чине такву скупштинску већину и који су до сада блокирали све те пројекте“, рекао је Миличевић и додао да у том случају Теслић по изборном закону не чекају ванредни избори за СО Теслић, јер се улази у изборну годину.
 
Миличевић је истакао да је референдум одржан трећег марта у Теслићу већи од самог Теслића, те да лекције из Теслића није искористила ни опозиција ни СНСД.
 
„За СНСД, који је власт у Републици Српској, то је била идеална прилика да врати вјеру у институције просјечном човјеку. СНСД је могао заједно са својим коалиционим партнерима да испоштује процедуре и законе које је сам донио, да се врати повјерење у Министарство локалне самоуправе, у Владу, у Народну скупштину, да се покаже одборницима да су неодговорно радили свој посао и доносили неодговорне одлуке, оштетили буџет општине за милионе марака итд, али они ту причу нису искористили да треба вјеровати институцијама и да демократија постоји. С друге стране опозиција у Републици Српској је могла да на референдуму у Теслићу гради озбиљну причу и покрене озбиљне иницијативе за измјене изборног закона. Не треба заборавити једну чињеницу да смо ми у Теслићу успјели по први пут да документујемо и докажемо покушај изборне крађе на одржаном референдуму, убацивање листића, замјену врећа са гласачким листићима на 3 мјеста , поднијели кривичне пријаве које су кренуле у некакву истрагу која сада стоји у неком ћорсокаку, али ће се завршити једног дана. Ти материјални докази су јасан пут како је ухваћена изборна крађа и шта треба учинити да се она спријечи због неких будућих локалних или републичких избора“, рекао је Миличевић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account