24.07.2020 09:28
Како ситуацију у КП „Парк“ Прњавор, које већ двије деценије задире у проблеме (понор) коначно ријешити ? Колико су задовољни или незадовољни Извјештајом Комсије за анализу уговора у овом предузећу и шта би било најбоље рјешење ? О овим питањима, али и још неким темама са посљедњег засједања локалног парламента данас су говорили одборници СДС-а у скупштини општине Прњавор.

Проблеми у КП „Парк“ Прњавор нису од јуче, кажу у општинском одбору СДС Прњавор. Узорковањем уговора које је радила Комисија, именована од стране начелника, уочени су проблеми и нелагалности приликом самих потписивања уговора. Из СДС ипак поручују како није вријеме за анализу нечега што је било, него потреба за коначним проналаском рјешења.

“Примјера ради, они кажу, не можемо човјеку уколико у кући живе двоје људи и имају приземље, спрат и подрум, па не можемо обрачунати и подрум и све остало, није коректно према тим људима. То је један од примјера зашто је стање овакво какво јесте у тим уговорима. Оно што бисмо требали јесте да видимо шта су рјешења. Закључак који је донесен о смјенама Надзорног одбора или неким другим смјенама, није довољан. Општина би требала издвојити одређена новчана средства, да помогне том предузећу, како би могли кренути напријед, да не издвајају средства за изнајмљени камион који ће возити смеће”, каже Славиша Јењић шеф Клуба одборника СДС-а у СО Прњавор.


С тим у вези, СДС наводи неколико рјешења о изласку из проблема, међу којима је прије свега промјена структуре уговора који се потписују, на тај начин да се плаћа количина одвезеног отпада.

“Домаћинство које производи више отпада, имало би веће трошкове, а они који мање – мање. На примјер, једноставно, да се вреће за одвоз отпада, купују у Комуналном предузећу, по 0,50КМ или 1КМ, зависно од количине која иде. И то је једини начин да се само одвози отпад, који је поизведен и да буде по количини”, додаје Јењић.

Одборник СДС-а Милан Петровић позива Комисију да и се настави увид у сваки појединачни уговор између КП “Парк” и физилчких и привредних субјеката, како би била јасна слика колико заиста губи “Парк” од таквих нелагалних уговора.

“На основу ових 20-ак уговора које смо до сада провјерили, дошли смо до стотина хиљада марака минуса у буџету КП “Парк”. Наравно, неко за то мора бити одговоран. Овим путем позивам да се изврши ревизија свих уговора и да сви људи који су криви за новонасталу ситуацију или ситуацију која већ траје у КП “Парк” да сносе посљедице”, јасан је Петровић.

Одборници СДС-а осврнули су се и на усвојену Одлуку о додијели општинских награда и признања у 2020. години и још једном изразили своје незадовољство.

“Дошло је до тога да је Милан Алексић “испливао” као кандидат СДС за начелника општине Прњавор на предстојећим локалним изборима. У том случају, можда је тешка ријеч, али рећи ћу, тражење је рјешење,неко би могао да испарира Милану и да се једноставно избјегне додјела награда Милану Алексићу. Сматрамо да је спашавање једног дјечијег живота вредније од било чега”, каже Велибор Тривичевић, одборник СДС-а у СО Прњавор.

Подсјећамо, Удружење грађана „Наша визија“, за додјелу Повеље општине са златним грбом предложило је Милана Алексића, који је спасио петогодишње дијете од утапања у ријеци Укрини.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account