25.06.2012 00:00

У повратничком селу Буковац у суботу је око 23.00 часа извршен напад на кућу мјештанина, који је само три дана раније свједочио пред Основним судом Брчко Дистрикта БиХ против Галиба Хаџића и Нијаза Хоџића оптужених за ратни злочин над Србима овог села.

Слијед догађаја несумњиво упућује на закључак да је овај оружани напад изведен с циљем застрашивања свједока у овом и сличним предметнима ратног злочина почињеног над српским становништвом, септембра 1992.г. у селима на подручју Буквика и у Буковцу.

Ову тврдњу поткрепљује и чињеница да је брчанско правосуђе нашло за сходно да се оптужени у овом поступку бране с слободе из чега проистиче и њихово „увјерење" да неће утицати на свједоке.

Тужилац Зекерија Мујкановић је више пута јавно наводио да је непристајање жртава да свједоче, наводни разлог што и 20 година након овог злочина над Србима овог подручја није нико осуђен.

Кад се имају у виду и честе шумске крађе на овом подручју, употреба ватреног оружја од стране наводних криволоваца који нису становници ових села, као што се и недавно десило у Буковцу, као и други видови угрожавања повратника, онда је јасно да се ради о системским активностима усмјереним на довршење ратног циља непријатељских снага на овом подручју.

Од полиције очекујемо да хитно открије починиоце и осигурају безбједност за све становнике поменутих насеља како мјештани не би морали предузимати мјере самозаштите.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА


Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create AccountLog In Your Account